1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Mätäjoen kalakanta saataneen elvytettyä - vuotoa tutkitaan ympäristörikoksena

Virtavesien hoitoyhdistyksen arvion mukaan Helsingin Mätäjoen taimenkanta saadaan ennalleen jo tänä vuonna. Joen koko kalakannan elpymiseen menee pari vuotta. Helsingin poliisi tutkii vuototapausta ympäristörikoksena.

Kuva: Jarno Virtanen / Yle

Suuri osa Helsingin Mätäjoen kalakannasta tuhoutui maanantaina, kun maalitehdas Teknoksesta valui jokeen satoja litroja myrkyllistä liuotinta.

Mätäjoki on merkittävä meritaimenen kutujoki.

Lisävettä Mätäjokeen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut aloitti keskiviikkona Päijännetunnelista raakaveden juoksutuksen Mätäjokeen. Juoksutuksella pyritään nopeuttamaan joen veden laadun palautumista normaaliksi.

Virtavesien hoitoyhdistyksen mukaan joen kalakanta elpyy verraten nopeasti, jos lisäveden lisäksi saadaan helpotettua kalojen jokeen nousua nykyisestä.

- Täällä alempana joella on hankala nousuestepato. Jos se saadan muutettua tämmöiseksi tekokoskimaiseksi  pohjakynnykseksi niin, että kututaimenet pääsevät nousemaan tänne ylemmäksi ja  lisääntyminen lähtee heti tänä syksynä käyntiin, niin me ei oikeastaan menetetä  taimenkannan osalta mitään, sanoo Virtavesien hoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Esa Lehtinen.

Muut kalat ja pohjaeläimistö

Lehtisen mukaan muiden kalakantojen elpyminen kestää hieman pitempään kuin taimenen - ehkä vuoden tai kaksi.

- Kalojen lisäksi pohjaeläimistö on myös kärsinyt ja sen palaaminen normaaliin tilaan saattaa kestää kaksi vuotta, arvelee Virtavesien hoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Esa Lehtinen.

Myrkkyvuotoa tutkitaan ympäristörikoksena

Rikostarkastaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista kertoo Yle Uutisille poliisin epäilevän Mätäjoen liuotinvuodossa ympäristörikosta. Aikaisemmin poliisi on kuvaillut vuotoa vakavimmaksi laatuaan vuosikausiin Helsingissä.

Poliisi ei vielä ota kantaa siihen, kuinka vakava rikos on kyseessä. Tarkka rikosnimike varmentunee loppuviikosta. Vielä keskeneräiset kuulustelut ovat keskittyneet Teknoksen henkilökuntaan.