1. yle.fi
  2. Uutiset

Pankkien syömähampaan puruteho pienenee

Korkokatteen aleneminen syö talletuspankkien kannattavuutta.

talous

Korkokate on edelleenkin säilynyt pankkien tärkeimpänä tulonlähteenä, vaikka sen merkitys pienenikin viime vuonna, selviää Finanssivalvonnan raportista.

Talletuspankkien korkokate aleni viime vuonna neljä prosenttia. Eniten se pieneni S-pankilla (-18%) ja Evli Pankilla (-22%). Nordea merkkautti -7 prosenttia ja OP-Pohjola -ryhmäkin prosentin miinuksen korkokatteeseensa.

Korkokatteen osuus supistui viime vuonna jo alle puoleen pankkisektorin nettotuotoista, kun sen osuus huippuvuonna 2008 oli 65 prosenttia. Matala korkotaso on kutistanut pankkien korkokatetta, kun pankkien luotonannon ja talletusten välinen marginaali on kutistunut.

Laskusta huolimatta korkokate tuottaa pankeille edelleen enemmän rahaa, kuin niiden muut päätulonlähteet (arvopaperikauppa, sijoitustoiminta, palkkiotuotot) yhteensä.

Arvopaperikaupan ja sijoitustoiminnan nettotuotot ylittivät viime vuonna palkkiotuotot niukasti. Niiden tuotto kasvoi talletuspankeissa peräti 36 prosenttia. Eniten prosenttinousua näyttivät Aktia, Ålandsbanken, S-pankki, Evli ja FIM.

Pankkisektorin liikevoiton kasvun takana olivat viime vuonna arvopaperikaupan ja sijoitustoiminnan tuotot, joiden osuus nettotuotoista nousi lähes kolmannekseen. Nämä tuotot ovat keskittyneet suurimmille pankeille.

Korkokatteesta riippuvaisten pienempien pankkien kannattavuus on vastaavasti heikentynyt. Viisi yksittäistä pankkia oli tappiollisia vuonna 2012.

Pankkien palkkiotuotot laskivat viime vuonna keskimäärin prosentin, mutta ne ovat edelleen hyvin merkittävä tulonlähde pankeille. Eniten niiasivat Evli, FIM ja Ålandsbanken. S-pankilla, paikallisosuuspankeilla, Hypoteekkiyhdistyksellä, Säästöpankeilla, Aktialla ja OP-Pohjola-ryhmällä ne nousivat.

Lue seuraavaksi