Lahden työpajatapahtumassa ennätysmäärä osallistujia

Ihanko pihalla? –tapahtuma kokoaa 600 eri puolilla Suomea työpajoissa toimivaa nuorta valmentajineen kahden päivän ajaksi Lahteen. Taide- ja kulttuuritapahtuman ohjelmatarjonta on runsas. Myös pääesiintyjillä on pajakokemusta.

Työpajatoiminnoista Lahdessa vastaavan toiminnanohjaaja Susanna Ormaa-Perälän mukaan tapahtuman suosio yllätti.

- Ennakkoilmottautuneita on huimasti yli odotusten. Odotimme paikalle noin neljääsataa osallistujaa.

Lahdessa Kasisalilla pidettävä festivaali on järjestyksessä kahdeksas. Paikkakunta vaihtuu vuosittain. Tämän vuoden teemana on osallisuus.

- Täällä voi olla näkijänä, tekijänä tai kokijana. Päämääränä on tarjota puitteet verkostoitumiselle, sen lisäksi nuoret voivat esitellä osaamistaan. Teatteri- ja musiikkipainotteiset ohjelmanumerot ja workshopit ovat nuorten itsensä tuottamia, kertoo Ormaa-Perälä.

Koulutustakuun liian tiukka linja

Tapahtumassa esiintyvä punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät perustettiin kehitysvammaisille suunnatulla kulttuurityöpajalla.

Myös avajaisissa puhunut kansanedustaja (Vas.) Silvia Modig puolestaan kertoo saaneensa potkua toimittajan uralleen Helsingin kaupungin Sinisessä Verstaassa.

- Pääsin sitä kautta ammattiin kiinni. Hienointa oli kuitenkin tse, että minuun uskottiin ja tajusin, että maailma on auki ja voin tehdä mitä tahansa.

Lahdessa nuorille järjestetään työpajatoimintaa kahdessa kohteessa. Niiden toiminnasta vastaa kaupungin nuorisopalvelut .

- Luoviin pajoihin Saimaankadulla osallistuu vuositasolla 40 nuorta. Täällä Sammonkadulla sijaitsevat ammatilliset pajat, joiden toiminnassa on vuosittain nuoria 130.

Jokainen työpajaan tuleva on lähtökohtaisesti työtön. Päämääränä Ormaa-Perälän mukaan on, että 75 prosenttia työpajaan osallistuneista saataisiin ohjattua vuoden sisällä töihin tai opiskelemaan.

Ormaa-Perälä pitää tänä vuonna voimaan tullutta, nuorisotakuuseen sisältyvää koulutustakuuta haasteellisena.

Moni vasta hakee suuntaa.

Susanna Ormaa-Perälä

- Onhan se hyvä, että organsaatioille asetetaan tavoitteet ja aikarajat. Eri hallintokunnilta vaaditaan nyt toimivaa yhteistyötä, että nuori saadaan kulkemaan sujuvasti prosessia pitkin aikatulussa, kun organsiaatiomuutoksia on ollut yhdellä jos toisellakin taholla.

Työpajatoiminnan kannalta tavoitteet meinasivat Ormaa-Perälän mukaan mennä metsään jo heti alkuunsa.

- Ministeriö viestitti aluksi, että nuoren pitäisi jo tänne tullessaan tietää mihin tulee jatkossa hakeutumaan, mutta eihän tämä niin toimi. Moni vasta hakee suuntaa ja nuorelle pitää antaa mahdollisuus kokeilla eri ammattivaihtoehtoja.

Sittemmin tiukkoja tavoitteita on höllennetty, eikä opiskelupaikan tarvitse Ormaa-Perälän mukaan välttämättä olla samalta alalta.