Saksalaisten viimeinen leposija täyttää 50 vuotta

Rovaniemen Norvajärvellä sijaitseva saksalaisten sotilaiden hautausmaa täyttää 50 vuotta. Mausoleumiin Norvajärven rannalle on haudattu 2 683 toisessa maailmansodassa kaatunutta saksalaista.

Kotimaa
Saksalaisten sotilaiden hautausmaan mausoleumi Rovaniemen Norvajärvellä
Syksyinen kuva saksalaisten sotilaiden hautausmaan mausoleumista Rovaniemen Norvajärvellä.Sauli Antikainen / Yle

Eri puolille Suomea kenttähautoihin haudatut saksalaiset sotilaat koottiin ja siunattiin haudan lepoon 1950-luvulla Norvajärven sekä Helsingin Honkanummen hautausmaille. Norvajärven hautausmaa vihittiin käyttöön elokuussa 1963. Alueella vierailee vuosittain noin 10 000 kävijää.

Norvajärven hautausmaalla järjestetään 50-vuotismuistojuhla 7.-9. kesäkuuta. Tapahtumaan osallistuu vieraita Saksasta, Itävallasta, Venäjältä ja Suomesta.

Havupuita ja vesistöä

Saksalainen sotavainajien muistosta huolehtiva organisaatio Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge asetti 1950-luvulla Lapista etsimälleen hautapaikalle useita vaatimuksia.

Sen piti olla lähellä vesistöjä ja kukkuloita, ja asutuksen tuntumassa, mutta kuitenkin erillään. Paikalla tuli kasvaa havupuita, mutta ei kuitenkaan roskaavia koivuja. Paikaksi valittiin lopulta Norvajärvi.

Alue on luovutettu maiden välisellä sopimuksella Saksan valtion käyttöön veloituksetta toistaiseksi. Maapohjan omistaa Rovaniemen seurakunta.