1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Islannin hallitus testauttaa maansa EU-kannan kansalla

Islannin edellinen hallitus aloitti EU-neuvottelut. Juuri valittu uusi hallitus keskeyttää ne ja kysyy kansan kantaa. Mielipidekyselyjen perusteella se lienee kielteinen. Yksi syy on yli muiden: makrilli.

Ulkomaat
Ostoskatu Reikjavikissa.
Halldor Kolbeins / EPA

Islannin edistyspuolueen johtaja Davíð Gunnlaugsson on nimitetty Islannin pääministeriksi useita viikkoja kestäneiden hallitusneuvottelujen päätteeksi. Edistyspuolueen kumppani keskusta-oikeistolaisessa hallituksessa on itsenäisyyspuolue. Sen johtaja Bjarni Benediktsson saa valtiovarainministerin salkun.

Islantilaiset palauttivat viime kuun vaaleissa vallan itsenäisyyspuolueelle ja edistyspuolueelle, jotka hallitsivat maata ennen vuoden 2008 talousromahdusta.

Hallituksen ensimmäinen päätös on Islannin EU-jäsenyysneuvottelujen keskeyttäminen. Sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallituksen vuonna 2009 aloittamia neuvotteluja jatketaan vasta kansanäänestyksen jälkeen, jos kyllä-äänet voittavat, sanoo uuden hallituksen edustaja.

Kalatalous on Islannin selkäranka

Islantilaisten enemmistö on mielipidekyselyissä ollut aina EU-jäsenyyttä vastaan, lukuun ottamatta lyhyttä jaksoa talousromahduksen jälkeen. Kevättalvella julkaistussa tuoreimmassa kyselyssä kannattajia oli vajaa neljännes kansasta.

Pääsyy vastustukseen ovat kalat. Vaikka kalatalouden osuus Islannin vientituloista on laskenut viime vuosikymmeninä voimakkaasti, kalavienti on 40 prosentillaan yhä maan talouden selkäranka.

Aiemmin kiistakala oli turska; nyt se on makrilli. Makrillit ovat siirtyneet yhä suuremmin joukoin Islannin vesille ja tulleet yhä tärkeämmiksi Islannin kalateollisuudelle. Maa on määritellyt itselleen pyyntikiintiön, jota EU ja Norja eivät katso hyvällä.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi