Pihka parantaa haavat

Pihka parantaa haavat, sen tiesivät jo esi-isämme ja heidän esi-isänsä. Mutta miksi, se on selvitetty toden teolla vasta nyt. Väitöskirjatasolla.

Kotimaa
Pihkavoidepurkki aukaistuna
Pihkavoide on ikimuistoinen suomalainen haavanhoitolääke. Reseptejä on lukemattomia, mutta kaikki tuntuvat perimätiedon mukaan tepsivän.Vesa Vaarama / Yle

Kuusenpihkasta tehtyjen voiteiden ja salvojen reseptejä löytyy varmaan joka toisesta kylästä. Internetistäkin haku ”pihkavoide valmistus” löytää yli 13 000 tärppiä. Pihkavoide on suosittua eikä lainkaan syyttä. Sen todistaa tuore väitöskirja nimeltään ”Pihkasalva haavojen hoidossa”.

Kolarissa kolahti

Pihkan ominaisuuksia, vaikutusmekanismeja ja tehoa väitöskirjassaan tutkinut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri,lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen kiinnostui pihkasta työskennellessään Kolarin terveyskeskuslääkärinä 2000-luvun alussa.

kokenut hoitaja kehotti kokeilemaan pihkasalvaa ja se auttoi, haava parani totaalisesti

Arno Sipponen

Siellä hän sai omin silmin ensi kerran nähdä, kuinka pihkavoide auttoi vaikeisiinkin haavoihin.

- Siellä tuli monesti eteen kroonisia haavoja, joiden hoitotulokset olivat kovin huonoja. Erään potilaan kohdalla sitten kokenut hoitaja kehotti kokeilemaan pihkasalvaa ja se auttoi, haava parani totaalisesti, kertoo lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen.

- Kun tällaisia tapauksia tuli eteen enemmänkin, niin mielessä heräsi kysymys, onko tämä sattumaa vai onko tässä jotain tieteellisesti selitettävää.

Vaikuttaviaa aineita löytyy

Sipposen mukaan pihka sisältää useita eri vaikuttavia aineita.

- Siinä on kolme ikään kuin pääryhmää. Siinä on kumarihappoa, hartsihappoja ja sitten siinä on lignaaneja. Nämä kolme näyttävät siltä, että ne ovat tämän tehon taustalla, kertoo LL Arno Sipponen.

Pihkalla erikoisominaisuus

Sipposen tutkimuksen mukaan pihka ja siitä tehdyt tuotteet tappavat mikrobeja tehokkaasti ja tuhoavat myös eri sienilajeja.

Se onkin ymmärrettävää, onhan pihka kuusen suojakonsti kun pintaan tulee haava. Ilman tehokasta desinfioivaa ja haavaumaa tukkivaa ainetta lahottajat pääsisivät liiankin helposti puun sisään.

Mutta pihkassa on oma erikoisuutensa, joka auttaa ihmisen kroonisiin haavoihin. Sellaisiin, joita ei meinaa saada millään konstilla paranemaan.

- Pihka on voimakkaasti antimikrobinen, mikä on tietenkin tärkeää. Mutta siinä että se haava menee kokonaan kiinni, niin siina on muitakin tekijöitä.

- Meidän epäily on, että lignaanit saattavat olla siinä taustalla, että ne edesauttavat haavan re-epitelisaatiota eli haavan umpeutumista, sanoo väitöskirjan tekijä, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri,lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen.