1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhuus ei tule yksin eläintarhan eläimillekään

Eläinten elinikä pidentyy huomattavasti tarhaoloissa. Korkeasaaresta löytyy maailman vanhin laiskiainen. Vanhuus ei tule kuitenkaan yksin; eläintarhan eläimiä vaivaavat myös vanhuuden mukaanaan tuomat sairaudet.

Kotimaan uutiset
amurinleopardi
Korkeasaaren AmurinleopardiKorkeasaaren arkisto Kuvaaja: Mari Lehmonen

Korkeasaaressa viettää rauhallista elämää maailman vanhin laiskiainen. Nelikymppinen sierainlaiskiainenon elänyt huomattavasti pidempään kuin lajitoverinsa luonnossa, jotka elävät 20—30-vuotiaiksi.

- Se on elänyt jo hyvin pitkään ja hartaasti, Korkeasaaren eläintarhalehtori Taru Vuori sanoo.

Korkeasaaressa on elää myös pitkäikäisiä hiili- ja leopardikilpikonnia, jotka nekin ovat ehtineet neljällekymmenelle. Ilvekset elävät Suomen luonnossa enintään 15-vuotiaiksi, mutta Korkeasaaren ilves on jo kahdenkymmenen.

Eläintarhassa eläimet elävät huomattavasti pidempään kuin luonnossa hyvistä olosuhteista johtuen.

- Eläintarhassa ravinto on optimoitu parhaaksi mahdolliseksi ja eläinlääkäri hoitaa vaivat pois heti niiden ilmaannuttua. Tarhaolosuhteissa ei ole sellaista eläimiä kuluttavaa kilpailua kuin luonnossa, Vuori toteaa.

Nivelrikkoa ja hampaiden kulumaa

Lemmikit sairastuvat vanhuuden mukanaan tuomiin sairauksiin kuten dementiaan, sisäelintauteihin ja diabetekseen. Pitkäikäisiä eläintarhan asukkeja vaivaavat myös vanhuuden oireet. Korkeasaaressa on huomattu muutamia esimerkkejä.

- Paljon esiintyy kaikenlaisia nivelvaivoja. Hampaat kuluvat ja vaurioituvat, mikä haittaa syömistä. Vuori kertoo.

Eläimiltä saattaa löytyä hyvä- tai huonolaatuisia kasvaimia aivan kuten ihmisiltäkin. Diabetesta niin sanottuna elintasosairautena ei löydy eläintarhan asukeilta, sillä ne syövät niin terveellisesti.

Eläintarhan eläimet eivät ole kesyjä, joten sairauksien seuraaminen on haastavaa. Villieläimet pyrkivät yleensä kätkemään vaivansa.

- Monet olivat näreissään, kun meiltä lopetettiin vanha urostiikeri. Jälkeenpäin selvisi, että sen nivelet olivat jo hyvin huonossa kunnossa, Vuori kertoo.

Eläintarhoista tärkeää tutkimustietoa

Korkeasaaressa lopetettu eläin toimitetaan Eviralle ruumiinavaukseen. Tutkimuksissa saadaan arvokasta tietoa, jota voidaan hyödyntää luonnossa elävien lajitoverien hoidossa.

Korkeasaaressa asuu esimerkiksi harvinaisia kissapetoja kuten amurinleopardeja, joita on luonnossa vain muutamia kymmeniä yksilöitä.

- Tieto miten luonnossa loukkaantuneita eläimiä voidaan hoitaa, on saatu eläintarhoista. Silloin ei tarvitse tehdä katastrofaalisia virheitä niiden harvojen luonnossa elävien yksilöiden kanssa, Vuori sanoo.

Lue seuraavaksi