Evira: Vihannesmyrkytyksiä voi olla enemmänkin

SOK on viikko sitten vetänyt kaupoista Rainbow-merkin Ruokaisat pannukasvikset -pakastevihannessekoituksen siinä olevan datura-rikkakasvin eli hulluruohon takia. Myrkytystietokeskuksen mukaan oireita saaneita on kuusi.

Kotimaa
Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -pakastepussi.
SOK / Inex Partners vetää Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -tuotteita markkinoilta, koska vihannes-papusiemensekoituksessa epäillään olevan Datura-rikkakasvin eli hulluruohon siemenkotia. SOK / Lehtikuva

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää mahdollisena, että datura-rikkakasvista myrkytyksen saaneita voi olla tiedettyä enemmän.

- Todennäköisyydestä en osaa sanoa, mutta toki se on mahdollista, kertoo Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja ja jaostopäällikkö Annika Nurttila.

Suurin riski myrkytykseen on lapsilla ja vanhuksilla.

Nurttilan tietojen mukaan myrkytyksen saaneista kolme on ollut sairaalahoidossa eli käynyt lääkärissä. Lisäksi kaksi muuta olisivat kyselleet asiasta lisätietoja Hyksin myrkytystietokeskuksesta.

Myrkytystietokeskuksen mukaan hulluruohon aiheuttamiksi sopivia oireita saaneita olisi kuusi.

Potilaista kahta on hoidettu aivoverenkiertohäiriön mahdollisuutta ajatellen, koska yhteyttä hulluruohoon ei tiedetty.

Keskiviikon aikana uusia tapauksia ei ole tullut ilmi.

Oireita punoituksesta pahoinvointiin ja kuumeeseen

Datura-rikkakasvin myrkky aiheuttaa ihmiselle hallusinaatioiden tyyppisiä oireita.

- Tarkkaa tietoa niiden myrkyllisyydestä ei ole, mutta se riippuu siitä, kuinka paljon niitä on syöty, Nurttila jatkaa ja painottaa, että kasvissa oleva myrkky on vakavasti otettava myrkky.

Myrkytystietokeskuksen mukaan hulluruohomyrkytyksen oireita voivat olla suun kuivuminen, jano ja nielemisvaikeudet. Suurina annoksina myös kasvojen punoitus, sydämen tiheälyöntisyys, kuume ja silmän mustuaisen laajentuminen.

Lisäksi verenpaine voi kohota ja tulee pahoinvointia tai oksennusta. Keskivaikeissa myrkytystapauksissa voi olla myös sekavuutta ja hallusinaatioita.

Myrkytystietokeskus kehottaa lääkäreitä kiinnittämään huomiota oireisiin, jotta potilas säästyisi tarpeettomilta hoidoilta.