Pakastevihannekset veivät Seijan viikoksi sairaalaan

Raahelainen Seija Hänninen söi kaksi viikkoa sitten pakastekasviksia, joiden seassa oli datura-rikkakasvin siemenkotia. Oireet olivat rajuja: tajuttomuutta, hallusinaatioita ja kouristuksia. Viikon sairaalareissun aikana oireiden syytä ei tunnistettu.

Kotimaa
Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -pakastepussi.
SOK / Inex Partners vetää Rainbown Ruokaisat Pannukasvikset -tuotteita markkinoilta, koska vihannes-papusiemensekoituksessa epäillään olevan Datura-rikkakasvin eli hulluruohon siemenkotia. SOK / Lehtikuva

Tiistaina 7. toukokuuta Raahen Vihannista kotoisin oleva Seija Hänninen valmisti ruoakseen pakastevihanneksia. Sen jälkeen muistikuvat ovat hajanaisia.

Muiden kertomien mukaan Hänninen oli saanut epileptisiä kohtauksia ja hallusinaatioita. Oireita hoidettiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa infarktina.

Todellisuudessa hän oli saanut myrkytyskohtauksen syötyään tietämättään hulluruohon siemenkotia. Datura-rikkakasvin siemenkodat olivat olleet tavallisen pakastevihannespussin seassa.

- Olin syönyt viikkoa aikaisemmin samanlaisia pakastevihanneksia. Ihmettelin pussissa olevaa eksoottista kasvia, mutta söin sen kuitenkin. Maku oli puiseva, kertoo Hänninen Yle Oululle antamassaan haastattelussa.

Kaukosäädinkin oli liian painava

Tukevan aterian jälkeen Seija Hänninen istahti katsomaan televisiota. Pari - kolme tuntia ruokailusta hän ei saanut enää tekstityksistä selvää. Myös suu ja kieli olivat kuivat.

Silmäni verestivät ja pupillit olivat suuret.

Seija Hänninen

- Suljin television ja yritin nostaa kaukosäädintä, mutta se tuntui todella painavalta. Vessaan lähtiessäni kuljin seiniä pitkin, sillä jalkani olivat voimattomat. Muutenkin olo tuntui painavalta ja pullealta. Silmäni verestivät ja pupillit olivat suuret, Hänninen kuvailee oloaan.

Silloin Seija hälytti apua. Hän soitti pojalleen tilanteesta, joka soitti paikalle ambulanssin. Seijan kunto oli kuitenkin niin huono, ettei hän kyennyt enää avaamaan ovea paikalle saapuneeille hoitajille. Lopulta naapuri avasi oven.

Sairaalassa oireita hoidettiin aivoinfarktina

Seijan selkeät muistikuvat loppuvat siihen, kun hän käveli tuettuna ambulanssin paareille. Ambulanssi oli matkannut Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Keskustelin lääkäreiden kanssa marjametsistä, kesävaatteista ja ajoin kärpäsiä pois.

Seija Hänninen

- En muista keskiviikosta mitään. Olen saanut kouristuksia ja hallusinaatioita. Keskustelin lääkäreiden kanssa marjametsistä, kesävaatteista ja ajoin kärpäsiä pois. En tiedä niistä mitään, Hänninen kertoo.

Viikon hoidon jälkeen hän pääsi kotiin kolesteroli- ja verenkiertolääkityksen kanssa. Lääkäri luuli edelleen, että Seija oli saanut infarktin.

- Kotona näin lehdessä ilmoituksen markkinoilta poistetuista kasviksista. Tajusin, että olen saanut myrkytyksen ja soitin asiasta lääkärille.

Nyt Seija Hänninen voi jo paremmin ja on voinut jo tuttuun tapaan kuntoilla.

- Olo on vähän hölmistynyt ja vakavamielinen. Mietin vain, että jos en olisi ollut näin hyväkuntoinen, olisinko selvinnyt näinkin hyvin?

Asiasta kertoi ensimmäisenä Pyhäjokiseutu-lehti (siirryt toiseen palveluun).