Hyppää sisältöön

Isien tukemiseen pitää panostaa enemmän

Myös isä tarvitsee tukea, kun perhettä kohtaa synnytyksen jälkeinen masennus. Isää pitää tukea yhtä paljon kuin äitiä, jo neuvoloissa, muistuttavat perheitä auttavat järjestöt.

Kuva: YLE / Martti Juntunen

Turkulainen Olli Porsanger tietää, miltä tuntuu jäädä tuen ja avun ulkopuolelle. Porsangerin perheeseen syntyi vauva ja äiti sairastui vakavaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Äiti joutui sairaalahoitoon ja isä jäi yksin vastasyntyneen vauvan kanssa.

Porsangerin mukaan apua tarjottiin, mutta se ei ollut sellaista apua, mitä hän tarvitsi. Porsangerin mukaan apua myös tarjottiin epäselvästi.

Olli Porsanger jäi vauvan kanssa kotiin, kun äiti sairastui vakavaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Kuva: Yle / Petra Ristola

- Tarjottiin pienten lasten vastaanottokotia, jossa lapsi olisi sijoitettu laitoshoitoon. Tämä vaihtoehto ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta. Halusin hoitaa vauvan itse kotona.

Vauvan hoidosta Porsanger selviytyi mainiosti, mutta hän olisi toivonut, että joku olisi säännöllisesti seurannut hänen jaksamistaan.

- Tämmöistä niin sanottua kontrollitahoa ei ollut, sitä kaipasin. Jos isä jää vauvan kanssa yksin kotiin, kukaan ei kontrolloi sitä, onko isällä voimia hoitaa vauvaa.

Porsangerin työnantaja jousti tilanteessa hyvin, mutta Kela ei enää ymmärtänytkään sitä, että Porsanger on kotona hoitamassa lasta.

Isä on osa perhettä

Perhepalveluja tarjoavat järjestöt ovat sitä mieltä, että isien tukemiseen pitää panostaa enemmän. Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli sanoo, että vielä liian usein neuvolat ovat äitiysneuvoloita, joissa isä jää helposti äidin ja vauvan varjoon.

- Liian usein, kun puhutaan perheestä, niin puhutaan äidistä ja lapsista, eikä isä kuulu siihen perheeseen. Kyllä tässä pitäisi käydä perhekäsitys-keskustelu uudelleen.

Pullin mukaan isien tukemista pitää entisestään lisätä neuvoloissa. Isät olisi hyvä nähdä voimavarana perheen arjessa.

Kyllä tässä pitäisi käydä perhekäsitys-keskustelu uudelleen.

Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli

- Mielestäni jokaisessa neuvolassa pitäisi käydä läpi se, että miten isät neuvoloissa kohdataan. Miten ottaa isä mukaan, miten nähdä isä voimavarana ja miten kokonaisuus rakentuu?

Pullin mukaan nykyisät haluavat, että heidän omia ajatuksia ja näkemyksiä kuullaan. Pulli muistuttaa, että lapset tarvitsevat molempia vanhempia.

Isien avuntarve on lisääntynyt

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan ensikodeista apua hakevien miesten määrä on lähes kolminkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Yli puolet apua hakevista isistä tarvitsee tukea vanhemmuuden, parisuhdeongelmien ja erotilanteiden muodostamaan vyyhtiin.

Vastausten mukaan miehet jäävät usein näiden ongelmien kanssa yksin, sillä heiltä puuttuu sosiaalinen verkosto.

Isien tukemista pohditaan Turussa valtakunnallisessa Miestyön -foorumissa. Tilaisuuteen osallistuu yli 130 sosiaali-, terveys- ja järjestötyön ammattilaista, jotka haluavat kehittää miesten ja isien kanssa tehtävää työtä yksikössään. Tapahtuman järjestävät Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Isä-hanke, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun ensi- ja turvakotiyhdistys ja Turun kristillinen opisto.