Vasemmistoliitto yrittää tosissaan paluuta europarlamenttiin

Ehdolle lähtee muun muassa liikenneministeri Merja Kyllönen.

Eurovaalit 2014
Osa vasemmistoliiton ehdokaslistasta kevään 2014 europarlamenttivaaleihin.
Osa vasemmistoliiton ehdokaslistasta kevään 2014 europarlamenttivaaleihin.Yle

Vasemmistoliitto yrittää ensi kevään eurovaaleissa palata puolueeksi, jolla on euroedustajia. Vuoden 2009 eurovaaleissa puolue ei saanut yhtään paikkaa.

Myös muissa puolueissa etenkin kansanedustajat miettivät valmiuttaan lähteä ehdokkaaksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen kertoo Yle Uutisille olevansa valmis eurovaaliehdokkaaksi. Puolueen sosiaali- ja terveysekspertin mielestä euron kriisin ja rahan Euroopan lisäksi pitää kantaa huolta sosiaalisesta Euroopasta.

- Tässä on lopulta takana Karl Marxin ja Friedrich Engelsin lausuma: Kaikkien maiden työtätekevät yhtykää, kun globaalikapitalismi on jo sen tehnyt ja kyykyttää työtätekeviä. Ehkä olisi vastavoimaakin syytä rakentaa.

Vuoden 2009 vaaleissa vasemmistoliitto menetti ainokaisen euroedustajansa. Nyt vahinkoa on laitettu paikkaamaan kärkinimiksi liikenneministeri Merja Kyllönen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie.

Erkki Virtanen uskoo nyt viime eurovaaleja parempaan menestykseen.

- Uskomme kyllä, että eurovaaleissa otamme yhden paikan joka tapauksessa ja kamppailemme siitä toisesta, arvioi Virtanen.

Lisää ehdokkaita ilmaantuu kesän aikana

Kokoomuksen ehdokkaaksi nykyisten europarlamentaarikkojen lisäksi haluaa esimerkiksi jääkiekkokommentaattori Juhani Tamminen. Eurooppaministeri Alexander Stubb ei ole vielä kertonut ehdokkuushaluistaan. Lopullista puolueen päätöstä ei ole yhdestäkään ehdokkaasta.

Keskustassa ehdokkaaksi on valmis esimerkiksi presidentinvaaleissa puoluetta nousuun hinannut Paavo Väyrynen.

SDP:ssä on nykyisen parlamentin ulkopuolelta ehdokkuutta tavoittelevaksi julkistettu vasta Euroopan demarinuorten puheenjohtaja Kaisa Penny. Ministeripaikkansa menettäneen Maria Guzenina-Richardsonin ratkaisua odotellaan.

Vihreissä entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi tavoittelee lentolippua Brysseliin.

Perussuomalaiset odottavat eurojytkyä

Perussuomalaiset odottavat eurovaaleista lisäpaikkoja. Puheenjohtaja Timo Soini kertoo kesäkuun lopussa, lähteekö ehdolle. Uusiksi yrittäjiksi on tarjolla joka tapauksessa useampi kansanedustaja.

Lisäksi Perussuomalaiset nuoret tarjoaa puheenjohtajaansa Simon Eloa ehdolle.

Yle Uutisten tietojen mukaan puheenjohtaja Timo Soini on perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa rajannut ehdokkaaksi kelpaavia kielitaitomääritelmällä. Ainakin englantia pitäisi osata muutenkin kuin sujuvasti kuunnellen.

Kristillisdemokraateissa kiinnostusta on osoittanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman. RKP ei ole vielä julkistanut yhtään ehdokasta.

Perinteisesti kesällä käydyt eurovaalit ollaan siirtämässä ensi vuonna toukokuun lopulle.