Rahapelialan lobbari uskoo EU:n puuttuvan Suomen pelimonopoliin

Rahapelialan konsultin mielestä Suomen pelimonopoli on Euroopan Unionin lainsäädännön vastainen. Sisäasianministeriön neuvottelevan virkamiehen mukaan pelimonopolilla on edelleen vahvat perusteet ja laaja kansalaisten tuki. RAY:n toimitusjohtaja pitää Suomen järjestelmää nerokkaana.

A-studio
Sormet rahapelin nappuloilla
Yle

Rahapelipolitiikkaan erikoistunut konsultti Teemu Lehtinen uskoo edessä olevan suuria muutoksia Suomen rahapelimonopoliin. Peliyhtiö Betfairin palkkalistoilla Kreikassa, Kyproksella ja Brysselissä työskentelevän Lehtisen mukaan EU-komissio painostaa Suomea luopumaan monopolistaan.

- Viime vuonna EU-komissio nosti vihdoin pöydälle rahapelialan valitukset jäsenmaita vastaan. Näitä hyllyssä olleita valituksia on yhteensä yli 80. Valitusten määrä on niin järkyttävä, että komission on nyt lähes pakko reagoida niihin, Lehtinen toteaa.

Viime syksynä Suomi, yhdessä 19 muun EU-maan kanssa sai komissiolta selvityspyynnön pelijärjestelmänsä EU-yhteensopivuudesta. Suomi on aiemminkin käynyt keskustelua aiheesta komission kanssa. Lehtinen pitää tätä merkkinä siitä, että komissio näkee Suomen järjestelmän ongelmallisena ja aikoo puuttua siihen tavalla tai toisella.

Sisäasiainministeriön neuvotteleva virkamies Sakari Airas on asiasta eri mieltä.

- Yksi selvityspyyntö nyt ei ole vielä kovinkaan suuri paine EU:sta. On aika tavallista, että komissiosta esitetään kysymyksiä jäsenmaille, eikä se vielä tarkoita yhtään mitään, Airas toteaa.

Perustelut monopolille

Airaksen mukaan Suomella on edelleen olemassa hyvät perustelut monopolille. EU-tuomioistuimen aiempien päätösten perusteella pelialan monopolin oikeuttavat hyvä kuluttajan suoja, rikollisuuden torjunta sekä pelihaittojen ehkäisy. Yksityistä pelialaa edustavan Lehtisen mielestä samat tavoitteet voitaisiin saavuttaa myös avatuilla pelimarkkinoilla.

- Ei ole näyttöä siitä, että pelihaitat tai rikollisuus kasvaisivat jos pelimarkkinat avataan. Avatuilla lisenssimarkkinoilla velvollisuudet ja oikeudet olisivat kaikille samat, eli yksityiset pelifirmat joutuisivat organisoimaan pelijärjestelmänsä samalla tavalla kuin valtiojohtoiset ex-monopolitkin, Lehtinen kertoo.

RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski ei usko yksityisten pelifirmojen tulevan koskaan käyttämään yhtä tehokkaita menetelmiä pelihaittojen ehkäisyssä kuin mihin valtiojohtoiset yhtiöt pystyvät.

- Ei yksityisten firmojen intresseissä ole estää ihmisiä pelaamasta. Silloinhan ne menettävät tuloja. Meillä online-pelaajan pitää asettaa itselleen peliraja, pelitilin koko on säännelty ja rahansiirrot yö-aikaan on estetty. Näillä keinoin taistelemme peliongelmia vastaan. Keinot ovat olleet menestyksekkäitä, sillä Suomessa peliongelmaisten määrä on viime aikoina vähentynyt, Nummikoski kertoo.

Laiton pelaaminen kuriin

Lehtisen mukaan pelimarkkinan avaaminen yksityisille yrityksille auttaisi kitkemään laitonta pelaamista.

- Tanskan sääntelyviranomainen kiertää kaikissa pelialan tapahtumissa ja EU-tason keskustelutilaisuuksissa kertomassa kuinka he ovat onnistuneet poistamaan laittoman pelaamisen käytännössä kokonaan avaamalla pelimarkkinansa yksityisille pelifirmoille, Lehtinen kertoo.

RAY:n Nummikosken mukaan laiton pelaaminen ei ole Suomessa niin suuri ongelma, että se riittäisi perusteluksi monopolin purkamiseen.

- Pimeitä peliluolia ei juuri ole ja netin kautta ulkomaille pelaamisen määrä on varovasti arvioiden noin 120 miljoonan euron luokkaa, arvioi Nummikoski.

RAY:n laskelmien mukaan ulkomaille pelaamisen määrä on noin 7 prosenttia kaikesta pelaamisesta.

Monopoli tulouttaa pelivoitot yhteiseen hyvään

Lehtisen ajamassa järjestelmässä yksityiset rahapelifirmat ostaisivat Suomesta lisenssin ja maksaisivat valtion määräämää veroa.

- Tanskassa kerättävä 20 prosentin vero on kohtuullinen, kun taas yli 25 prosentin vero todennäköisesti rajoittaisi kiinnostusta suomalaisen lisenssin hankkimiseen, Lehtinen sanoo.

RAY:n toimitusjohtaja Nummikoski muistuttaa, että RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton yhteinen pelikate on 1,67 miljardia euroa. Siitä yhteiseen hyvään tuloutetaan 1,1 miljardia euroa. Käytännössä siis lähes 70 prosenttia yhtiöiden voitoista menee valtiolle. RAY rahoittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa.

- Jos pelimarkkina avattaisiin yksityisille yrityksille 20 prosentin verolla, täytyisi markkinan kasvaa kolminkertaiseksi, jotta se tuottaisi valtiolle saman verran kuin monopoli. Mutta onko pelimarkkinan kasvaminen toivottavaa? Maalaisjärjellä ajateltuna markkinan kasvu lisää myös peliongelmia, Nummikoski pohtii.

Lehtinen muistuttaa, että EU-komission mukaan yhteiseen hyvään rahan kerääminen ei voi olla oikeutus pelimonopolille.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 24.5.2013. Studiossa aiheesta on keskustelemassa peliyhtiö Betfairissa työskentelevä rahapelialan konsultti Teemu Lehtinen, Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen sekä RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Osallistu lähetykseen Twitterissä: #a_stream.