Mies kuoli hyökkäyksessä Lontoossa - terrorismia epäillään

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan on vahvoja viitteitä siitä, että Lontoossa tehty raaka surma liittyy terrorismiin. Tiedotusvälineiden mukaan kuollut oli ilmeisesti sotilas.

Ulkomaat
Poliisit ovat sulkeneet kadun.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian hallitus epäilee, että Lontoon keskiviikkoinen raaka surma liittyy terrorismiin. Mies surmattiin armeijan kasarmin lähellä Woolwichissä Kaakkois-Lontoossa hyökkäyksessä, jossa käytettiin muun muassa viidakko- tai lihaveistä. Poliisi ampui kahta hyökkääjää, jotka haavoittuivat.

Vahvistamattomien tietojen mukaan surmansa saanut oli sotilas.

Pääministeri David Cameronin mukaan on vahvoja viitteitä siitä, että välikohtaus liittyi terrorismiin. Hän totesi, että Britanniassa on ollut vastaavia hyökkäyksiä aiemminkin, eikä maa koskaan taivu niiden edessä.

Nimettömänä esiintyvien virkamieslähteiden mukaan hyökkäyksen motiivit näyttäisivät liittyvän radikaaliin islamiin, uutistoimisto AP sanoo.

Britannian hallituksen kriisikomitea Cobra kutsuttiin hätäkokoukseen murhan vuoksi. Britannian yleisradioyhytiön BBC:n mukaan kokouksessa on päätetty tiukentaa turvatoimia Woolwichissa ja muilla kasarmeilla Lontoossa.

Pääministeri David Cameron keskeyttää hyökkäyksen vuoksi Ranskan-vierailunsa, ja komitea pitää toisen kokouksen torstaina Cameronin johdolla.

"Inhottava ja raakalaismainen hyökkäys"

Silminnäkijöiden mukaan kaksi veitsin aseistautunutta miestä hyökkäsi kolmannen kimppuun kadulla ja surmasi tämän raa'asti. Myöhemmin poliisit ampuivat hyökkääjiä. Nämä haavoittuivat, toinen vakavasti.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema silminnäkijä kertoo, että surman jälkeen hyökkääjät olivat heiluttelleet veitsiä ja asetta ja pyytäneet ihmisiä kuvaamaan heitä.

Televisioyhtiö ITV News on julkaissut tekopaikalta videon, jossa mies veitsi ja viidakkoveitsi kädessään yrittää perustella tekoa. Videossa näkyy myös kadulla makaava mies, jonka ITV:n mukaan uskotaan olevan sotilas. Myöhemmin poliisit tulevat paikalle. Videon on ITV:n mukaan kuvannut ohikulkija.

Tekopaikalta on Raynsfordin mukaan takavarikoitu aseita, ilmeisesti muun muassa ampuma-ase sekä useita veitsiä, joukossa viidakkoveitsi.

Pääministeri Cameron sanoo, että kyseessä on mitä tyrmistyttävin rikos. Sisäministeri Theresa May kuvaa hyökkäystä inhottavaksi ja raakalaismaiseksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset