1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EU-johtajat haluavat lopettaa verokikkailun - Katainen yllättyi nopeista tuloksista

EU-maiden johtajat ovat etsineet Brysselissä keinoja puuttua yritysten lailliseen veronkiertoon. EU-maiden mukaan lakeja pitää kiristää, ettei laillinen veronkierto enää olisi mahdollista. Unionin jäsenmailta jää saamatta arvioiden mukaan tuhat miljardia euroa joka vuosi veronkierron takia.

politiikka
Jyrki Katainen vastaamassa median kysymyksiin.
Jyrki Katainen saapuessaan Brysselin kokoukseen. Julien Warnand / EPA

Euroopan unionin johtajat ovat päättäneet aloittaa työt veroreikien tukkimiseksi. Brysselin kokouksessa päätettiin tavoitella muun muassa yritysten omistussuhteiden tietojen selkeyttämistä.

- Meidän pitää tietää, kuka yritykset omistaa, jotta tuloja voidaan verottaa oikeassa kohdassa, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoo.

Pääministerin mukaan auki on se, kuinka tietämystä parannetaan.

Lisäksi johtajat tavoittele automaattisen tietojen vaihdon lisäämistä EU:n tasolla ja kansainvälisellä tasolla. Se koskee ansiotulojen lisäksi myös pääomatuloja

EU:n komissio tekee asiasta esityksen kesäkuussa. Myös arvonlisäveropakettiin on tulossa muutoksia. Tavoitteena on estää alv-petosten tekeminen.

Päätökset olivat yksimielisiä

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan verokikkailun estäminen on oleellista reilun pelin ja terveiden kilpailuedellytysten kannalta.

- Minusta on reilua, että pystyttäisiin pääsemään eroon kikkailusta, jolla voidaan välttää verot lähestulkoon nollaan, kun toiset maksavat listan mukaan. Katainen kertoi Brysselissä kokouksen jälkeen.

Kaikkiaan pääministeri on yllättynyt tehdyistä päätelmistä ja tapaamisen lopputuloksesta.

- Olen yllättynyt, kuinka vaivattomasti me pääsimme asioissa eteenpäin, Katainen kertoo.

Kataisen mukaan päätöksen olivat yksimielisiä, joten myös hanketta vastustaneet Itävalta ja Luxemburg hyväksyisivät tietojen vaihdon

Hänen mukaansa päätökset tehtiin yksimielisesti. Verokikkailun lopettamisen poliittisesta myötätuulesta puhui myös rikkaiden maiden ja Venäjän G8-ryhmän puheenjohtaja, Britannian pääministeri David Cameron

- Tämä kehitys ei saa pysähtyä Euroopan unioniin. Me haluamme maailmanlaajuiset säännöt. Nyt se on mahdollista, kun myös Yhdysvallat on mukana, Cameron totesi Brysselissä.

Lue seuraavaksi