Hyppää sisältöön

Muinainen hautausmaa kertoo: Uskonto ohjasi seksiä Egyptissä

Kovasta helteestä huolimatta muinaiset egyptiläiset halusivat siittää lapsensa juuri silloin, kun Niili tulvi Egyptille elinvoimaa. Siitä todistavat 1 800 vuoden takaisen hautausmaan vainajat.

Muinaisessa Egyptissä suuri osa lapsista sai alkunsa kesän kuumimpina kuukausina, vaikka kova helle ei edistä raskaaksi tulemista. Dakhlehin keitaan hautausmaan lapsi- ja naisvainajat todistavat, että synnytysten - ja synnytyskuolemien - huippu oli yhdeksän kuukauden päästä heinä- ja elokuusta, jolloin helle on Egyptissä usein yli nelikymmenasteinen. 

Dakhlehiin haudatut ihmiset elivät 1 800 vuotta sitten Kellisin kaupungissa, jossa oli tuhansia asukkaita. Heistä satoja on löydetty Dakhlehista.  Ruumiit ovat säilyneet niin hyvässä kunnossa, että sikiöinä ja synnytyksessä kuolleiden ikä on määriteltävissä viikon tarkkuudella. Hautauskuukausi puolestaan selviää siitä, että haudat suunnattiin aina kohti nousevaa aurinkoa, mikä tutkijoille tarkoittaa täsmällistä kalenteria.

Vielä 1930-luvulla Egyptin maaseudulla syntyi eniten lapsia juuri maalis- ja huhtikuussa.

Tutkimuksen johtajan, yhdysvaltalaisen Keski-Floridan yliopiston professorin Lana Williamsin mukaan muissa Välimeren muinaiskulttuureissa kuumimmat kesäkuukaudet eivät olleet erityisiä lapsentekokuukausia. Kellisissä oli toisin: hautausmaalta kerättyjen tietojen perusteella heinä- ja elokuussa sai alkunsa yli viidennes enemmän lapsia kuin muina kuukausina keskimäärin.

Syyksi epäillään vanhaa uskontoa, joka liitti hedelmällisyyden Niilin tulvintaan. Kellisissä harjoitettiin jo kristinuskoa, mutta vanhoistakaan uskomuksista ei ollut luovuttu. Temppeleihin tehtyjen kuvien perusteella tiedetään, että Niilin vuotuista tulvaa juhlittiin Dakhlehissa, kertoo Williams LiveScience-verkkosivulla.

Niili on Egyptille niin merkittävä elämän valtasuoni, että Williams arvelee siihen liittyvien hedelmällisyysuskomusten syntyneen jo kauan ennen Kellisin päiviä - ja säilyneen aina 1930-luvulle, sillä vielä silloinkin Egyptin maaseudulla syntyi eniten lapsia juuri maalis- ja huhtikuussa.

Ehkäisyksi krokotiilinlantaa

Dakhlehin hautausmaa kertoo myös, että Kellisissä lasten alullepano oli selvästi keskiarvoa vähäisempää kuukausina, jolloin kristinusko kielsi harrastamasta seksiä - paaston aikana ja adventtina.

Williams arvelee, ettei viidenneksen pudotus raskauksissa ei ollut vain pidättäytymisen ansiota, vaan muinaisilla egyptiläisillä täytyi olla käytössään myös ehkäisykeinoja. Siitä todistavat myös tekstit, joita on säilynyt paljon varhaisemmiltakin ajoilta.

3 800 vuoden takaisessa papyruksessa neuvotaan sekoittamaan ehkäisykeinoksi krokotiilinlantaa ja hunajaa. Se papyruksesta ei selviä, tuliko sekoitus käyttää ulkoisesti vai sisäisesti.

Williams arvelee, että krokotiilinlanta lienee toiminut ainakin intohimon sammuttimena, mutta hän sanoo myös, että aineksissa on ideaa: lannan hapot ja hunajan bakteereja nujertavat ominaisuudet saattoivat tappaa siittiöitä. Nykyisen ehkäisyn tehoon niitä ei kuitenkaan voi verratakaan, Williams sanoo.