Lontoon verityö sai islamin vastustajat kaduille

Britannian hallitus epäilee, että Lontoon keskiviikkoinen raaka surma liittyy terrorismiin.

Ulkomaat
Poliisit ovat sulkeneet kadun.

Lontoossa keskiviikkona tapahtunut raaka surma on houkutellut kaupungin kaduille muslimivastaisia aktivisteja. Poliisin mukaan puukotuspaikan lähettyvillä sijaitsevalle Woolwich Arsenalin juna-asemalle kokoontui surman jälkeen yli 200 anti-islamistisen English Defence Leaguen kannattajaa, jotka heittelivät pulloja ja kahakoivat poliisin kanssa.

Lisäksi ainakin kaksi moskeijoihin surman jälkeen pyrkinyttä miestä on pidätetty. Ensimmäinen pidätys tehtiin Itä-Lontoossa Braintreen kaupunginosassa, kun 43-vuotias mies käveli veitsi kädessä moskeijaan pian verityön jälkeen. Toinen mies pidätettiin Kaakkois-Englannin Gillinghamissa epäiltynä moskeijan rasistisesta töhrinnästä.

Britannian hallitus epäilee, että Lontoon keskiviikkoinen raaka surma liittyy terrorismiin. Mies surmattiin armeijan kasarmin lähellä Woolwichissä Kaakkois-Lontoossa hyökkäyksessä, jossa käytettiin muun muassa viidakko- tai lihaveistä. Useiden silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät mestasivat uhrinsa.

Poliisi ampui kahta hyökkääjää, jotka haavoittuivat. Toisen vammoja kuvaillaan vakaviksi.

Vahvistamattomien tietojen mukaan surmansa saanut oli sotilas, joka oli pukeutunut sotainvalideja tukevan Help for Heroes -järjestön paitaan.

Pääministeri David Cameronin mukaan on vahvoja viitteitä siitä, että välikohtaus liittyi terrorismiin. Nimettömänä esiintyvien virkamieslähteiden mukaan hyökkäyksen motiivit näyttäisivät liittyvän radikaaliin islamiin, uutistoimisto AP sanoo.

- Vannomme kaikkivaltiaan Allahin nimeen, ettemme lopeta taistelua, toinen hyökkääjistä sanoo ohikulkijan tapahtumapaikalla kuvaamalla videolla.

- Pahoittelen sitä, että naiset joutuivat näkemään tämän, mutta meidän maassamme naisemme joutuvat näkemään saman. Ette ole koskaan turvassa. Syrjäyttäkää hallituksenne, se ei välitä teistä, mies sanoo videolla.

Britannian muslimien järjestö on tuominnut iskun jyrkästi.

- Tälle barbaariselle iskulle ei ole mitään perustetta islamissa. Tuomitsemme tapahtuneen täysin, Muslim Council of Britain painotti julkaisemassaan lausunnossa.

Lähteet: AFP, AP