Hyppää sisältöön

Ruutana tuo videon ja katutanssin teatterifestivaaleille

”Tässäpä teille aforismi: Rakkaus, perseestä. Kyllä ihminen yksinkin toimeen tulee.” Ruutana on katutanssia ja videota yhdistävä teatteriteos, joka kertoo nuorten aikuisten vaikeista elämänvaiheista.

Kuva: Yle / Tuomas Hirvonen

Idea katutanssia ja videota yhdistävästä esityksestä nousi, kun kolmikko Antti Kyllönen, Kalle Jurvelin ja Julian Owusu päättivät yhdistää voimansa katutanssiteokseen. Taustalla vaikutti aikaisemmin yhteistyönä tehty Soulful Love -esitys, joka Ruutanan tapaan koostui tanssista ja videosta. Tällä kertaa ideaa haluttiin jalostaa pidemmälle ja saada aikaan vielä entistä parempaa jälkeä.

Kyllönen, Jurvelin ja Owusu keskustelivat ideastaan Oulun kulttuurivaikuttajien kanssa ja hiljalleen Ruutana rantautui Oulun kaupungin teatterin suurelle näyttämölle.

Elokuvakerrontaa ja koreografiaa

Esityksen tarina alkaa elokuvakerronnan keinoin ja hiljalleen tunnelmat sekä tarinan kulku siirtyvät valkokankaalta lavalle.

- Välillä video ja tanssi ovat aivan omia komponenttejaan esityksessä. Välillä ne taas keskustelevat tosi väkevästikin keskenään. Tarinaa kuljetetaan elokuvan ja tanssin keinoin, kuvailee  Ruutanan yksi tanssija ja tuottaja Paula Puumalainen.

Kokonaisuudessaan Ruutana sisältää lähes tunnin mittaisesti, eli lyhytelokuvan verran, Kalle Jurvelinin kuvaamaa ja ohjaamaa videokerrontaan.  Videolla esiintyvät teoksen tanssijat ja tarinan kerrontaa vahvistaa tanssijoiden hyppääminen lavalle heidän ollessa yhtä aikaa valkokankaalla lavan takana, välillä täysin ilman videotakin.

Video on tanssille haaste ja tukipilari

Ruutanan koreografi ja yksi päähenkilöistä Antti Kyllönen arvelee videon ja teatterin tuovan esitykseen ja tanssiin mukavaa lisähaastetta.

- Vaikka olisit kuinka hyvä tanssija, niin teatterissa pitää aina muistaa kantaa roolia. Täytyy pystyä olemaan lavalla roolissa yleisöä varten. Roolin sisäistämisessä on suuri ero, kun mukaan tanssin lisäksi liittyy teatteria, Kyllönen kuvailee taidemuotojen yhdistämisestä.

Myös videokerronta tuo omat haasteensa esiintymiseen. Kyllönen uskoo videokerronnan ja tanssin vahvistavan toisiaan. Kerronnan pohja on videolla ja tanssin tehtävä on vahvistaa videon viestiä ja tuoda tarina fyysisesti katsojan luo.

- Onhan tuo ihan mahtavaa. Mä pystyn hyppäämään lavalle mukaan esitykseen kesken kaiken, antamaan oman panokseni ja poistumaan siitä kerronnan silti jatkuessa. Video mahdollistaa myös tanssille todella paljon kerronnallisessa mielessä, Kyllönen kertoo innoisaan.

Sara Ilonen / Yle Oulu