Ruokaturvallisuus puhuttaa - isoveli valvoo ostoksiasi - huolestuttaako?

Pakastekasvisten sisältämät rikkakasvin siemenkodat ovat vieneet ihmisiä sairaalahoitoon. Kauppaliike pystyy selvittämään, ketkä ovat ostaneet tätä tuotetta. Kumpi asia sinua huolestuttaa enemmän?

Osallistu
Kuvassa kauppojen etukortteja.
Anssi Leppänen / Yle

Ruokapakkausten tuoteselostuksiin ei aina voi luottaa, kuten hevosenlihakohukin osoitti. Tuorein esimerkki on pakastekasviksista. Keskiviikkona kerrottiin, että kolme ihmistä on viety sairaalahoitoon heidän syötyään S-ryhmän kaupoissa myytyä Rainbow Ruokaisat pannukasvikset -pakastekasvissekoitusta, joka saattaa sisältää myrkyllisen rikkakasvin siemenkotia. Hulluruoho on todennäköisesti päätynyt tuotteisiin espanjalaisten papujen mukana, tuotteen valmistajan jonkin alihankkijan pellolta. Tuotteen valmistaja on belgialainen Dujardin Foods.

Pakastevihanneksia ostaneita metsästetään bonuskorttien perusteella. SOK selvitti kassajärjestelmän ja kanta-asiakasrekisterin perusteella, ketkä olivat tuotetta ostaneet ja otti heihin yhteyttä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran määräyksestä. SOK on selvittänyt jokaisen asiakkaan yhteystiedot, jotka ostivat tuotteita 11.2. jälkeen. Heitä on noin 30 000, ja SOK ottaa heihin paraikaa yhteyttä kirjeitse, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Kerro mitä mieltä olet tästä asiasta? Huolestuttaako sinua enemmän ruoan turvallisuus vai kauppaliikkeiden tiedonkeruu asiakkaiden ostoksista? Onko sinulle kerrottu, mitä sinusta kerätyllä tiedolla tehdään? Näetkö tiedonkeruussa mitään ongelmaa - vai haluaisitko, että tietoja ostoskäyttäytymisestäsi hyödynnettäisiin nykyistä enemmän?