Hyppää sisältöön

Villiyrtit ovat viherbuumin uusi tulokas

Luonto on nyt täynnä villiyrttejä, joista nokkonen on ykkönen monipuolisuutensa ja runsaan ravintoarvonsa vuoksi. Villiyrtit on kerättävä keskustan ulkopuolelta, reilun matkan päässä autotiestä ja ne kannattaa nauttia kuurina.

Kuva: Kati Ronkainen / Yle

Mesiangervo, voikukka, maitohorsma, vuohenputki, siankärsämö, pihlaja ja nokkonen ovat parhaat suomalaiset villiyrtit, joita voi nokkosta lukuunottamatta käyttää raakana tai käsiteltynä.

Cityihminenkin pääsee villiyrttien makuun lähtemällä kaupungin ulkopuolelle. On tärkeää poimia yrtit vähintään 50 metrin päässä autotiestä.

- Ruuaksi ei kannata eikä saa käyttää kaikkia kasveja. Esimerkiksi leinikit, kuten niitty- ja rönsyleinikki ovat myrkyllisiä, muistuttaa luonnonyrttiretkiä järjestävä villiyrttikouluttaja Annikka Kujala.

Ennen yrttimetsälle lähtöä on sienten tapaan oltava täysin varma siitä, että tietää, minkä näköisiä yrttejä etsii. Villiyrttejä on myös käytettävä vain kuuriluontoisesti, sillä niillä on rohdosvaikutuksia. Ne eivät ole hyväksi jatkuvasti käytettynä.

- Osa ihmisistä saa villiyrteistä allergiaa, joten niitä kannattaa testata ensin vain pieninä määrinä.

Hävitä voikukka syömällä

Kujalalla on kaksi suosikkiyrttiä: nokkonen ja voikukka.

Voikukan lehdet ovat kätevä lisä salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa. Keltaisia kukkia voi käyttää marmeladin tai siman, jopa viinin valmistukseen. Juuria voi kuivattaa ja laittaa taikinoihin tai käyttää jopa kahvin korvikkeena. Voikukan kukkaosa on hyvänmakuinen.

- Ruuasta tulee kaunis, kun sen joukossa on kauniin keltaista voikukkaa. Voikukka kannattaa hävittää syömällä, Kujala hymyilee.

Nokkonen pelastaa anemialta

Monipuolinen nokkonen on pelastanut monet yrttien ystävät anemialta ja sitä voi käyttää pinaatin tapaan muhennoksiin ja piirakoihin sekä kuivattaa yrttijuomaksi.

- Kun lehdet käyttää öljyssä ja ripottelee suolaa pinnalle, saa friteerattuja nokkossipsejä.

Nokkoset on poimittava ehdottomasti puhtaalta alueelta eli ei esimerkiksi navettojen läheisyydestä, vaikka ne rehottavat siellä yrttien ystävää houkutellen.

- Nokkonen on loistava lisä saunavihtaan. Sillä saa kunnon löylyt.

Mesiangervon huumaavaa tuoksua

Tähän aikaan keväästä mesiangervo tuoksuu ihanasti. Tuoksu on havaittavissa jo lehtivaiheessa, mutta erityisesti, kun kasvi pääsee kukkaan.

- Mesiangervosta saa erinomaista teetä. Lehdet on hiostettava ennen käyttöä.

Mesiangervon lisäksi koivunlehdet sopivat hyvin jalkakylpyihin.

Monille yllättävä villiyrtti on pihlaja, jota ei tarvitse odottaa marjojen tulemiseen saakka, vaan siitä voi kuivattaa nuoria, karvasmantelin makuisia lehtiä teeksi tai pistää silmut vaikkapa taikinaan. Pihlaja on yksi villiyrteistä, joka ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin.

- Huomasin aamulla, että moni villiyrtti on jo noussut talviunestaan. Minun oli tarkoitus poimia vain paria-kolmea yrttiä, mutta mukaan lähtikin useampia, Kujala nauraa.

.
.