Maksetaanko narkolepsiakorvauksia nyt myös aikuisille?

Lääkevahinkovakuutuspooli lupaa käsitellä uudelleen aikuisten narkolepsiatapaukset. THL vahvisti tänään, että myös sairastuneilla aikuisilla on ollut yhteys sikainfluenssarokotteeseen.

Kotimaa
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Lääkevahinkovakuutuspooliin on tullut tähän mennessä 18 vahinkoilmoitusta aikuisilta narkolepsiapotilailta.

Korvaukset on hylätty iän perusteella. Yhteys Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välillä on todennettu tätä ennen vain alle 20-vuotiailla. Lapsille ja nuorille korvauksia onkin maksettu.

Nyt tilanne muuttuu ja tapaukset käsitellään automaattisesti uudelleen. Korvaushakemuksia voi tulla myös lisää.

- Hankimme vahingon kärsineistä ajantasaiset terveystiedot. Arvioimme jokaisen kohdalla erikseen, aiheuttaako riskin nousu muutosta päätökseen, kertoo johtaja Asko Nio Lääkevahinkovakuutuspoolista.

Raukeavatko oikeusjutut?

Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan on nostettu oikeusjuttuja. Sairastuneet nuoret aikuiset ovat vaatineet korvauksia oikeusteitse.

Vakuutuspoolin johtaja ei ota kantaa, mitä oikeuskäsittelyille tapahtuu.

- Siellä myös muita kuin syy-yhteyteen perustuvia vaatimuksia, joten on vaikea ottaa kantaa, hän sanoo.

Rahasummiakaan Asko Nio ei halua vielä arvioida.

- Käsittääkseni sairauden luonne vanhemmilla ikäryhmillä poikkeaa nuorista. Aikuisilla sairaus ja siihen liittyvä elämänhallintatilanne on erilainen kuin nuorilla, Nio selittää.

Vakuutuspooli on jo käynnistänyt tapausten selvityksen ja lupaa käsitellä ne mahdollisimman ripeästi.