Vaahteramäen Eemeli on metkuillut jo 50 vuotta

Astrid Lindgrenin luoma lastenkirjahahmo Vaahteramäen Eemeli täyttää 50 vuotta.

kulttuuri
Yksityiskohta Eemeli-kirjan kannesta.

Vaahteramäen Eemelin metkut ovat levinneet ympäri maailmaa, sillä Eemeli-kirjoja on myyty yhteensä yli 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 52 kielelle. Ensimmäinen Eemeli-kirja julkaistiin vuonna 1963. Suomeksi Eemeliä on saanut lukea vuodesta 1970 lähtien. Eemelin tempaukset ovatkin tuttuja monelle sukupolvelle.

Pellavapäinen Eemeli on kekseliäs ja hänelle aina sattuu ja tapahtuu. Aikuisten mielestä Eemeli oli kuriton ja hän saikin isänsä aina raivostumaan ja huutamaan "Eeeemeliii!" Jokaisen metkunsa jälkeen Eemeli joutui verstaaseen miettimään kolttosiaan. Siellä Eemeli veisteli puu-ukkojaan, joita kertyi verstaan hyllyille pitkät rivit.

Usein Eemelin metkuihin joutui osalliseksi myös pikkusisko Iida. Eemeli muun muassa hinasi pikkusiskonsa lipputankoon. Tilan renki Aatu oli Eemelin hyvä ystävä. Hän ymmärsi pojan metkuja, jotka eivät suinkaan olleet pahantahtoisia.

Voi miun mössykkäin ja pössykkäin!

Kissankulman maatilalla Vaahteramäessä oli paljon eläimiä, ja ne olivat täkeitä hahmoja kirjoissa. Myös Eemelin sininen lakki eli mössykkä ja puupyssy eli pössykkä ovat jääneet lukijoille mieleen.

Astrid Lindgren sai idean Eemeli-kirjoihinsa isänsä lapsuudenmuistoista.

Eemeli seikkailee kaikkiaan kahdeksassa kirjassa. Lisäksi metkuja on ilmestynyt erilaisina kokoelmateoksina ja erillisinä kirjoina. Lindgrenin kirjojen pohjalta on tehty myös useita elokuvia ja tv-sovituksia. Juhlavuoden kunniaksi on tulossa myös uusi ruotsalainen animaatioelokuva Vaahteramäen Eemeli ja Iida. Suomen valkokankaille elokuva tulee joulun alla.