Järvipelastajat etsivät vaikka koiran kanssa

Joensuun järvipelastajien kesä on jo täydessä vauhdissa. Uusi, laajempi toiminta-alue tarkoittaa sitä, että pelastajat saavat opetella uusia vesiä. Perinteiseen tapaan ensimmäiset pelastustehtävät on jo tehty, apua tarvitaan heti jäiden lähdettyä. Kadonneita etsitään vesiltä vaikka koiran kanssa.

Kotimaa
Pentti Kuokkanen Joensuun Järvipelastajat

Joensuun järvipelastajien alus, Pv Pyörre, on siis jo päässyt pelastustehtäviin tänäkin vuonna. Yli kymmenmetrinen Pyörre on nimenomaan pelastustehtäviin suunniteltu alus, jolla uskaltaa lähteä säähän kuin säähän, kertoo järvipelastajien päivystävä päällikkö Pentti Kuokkanen.

- Täällä järviolosuhteissa on toistaiseksi voitu lähteä kaikkiin keleihin. Pyörre on hiukan yli 10 metriä pitkä ja huippunopeus on noin 30 solmua. Tämä on hyvin käytännöllinen ja suunniteltu pelastustehtäviin. Takakannelle voi tavittaessa nostaa uhrin ja tämä soveltuu myös hinaamiseen.

- Etsintöjä varten tässä on hyvät valot. Lisäksi merenkulkuvarusteet ovat runsaat, näin pärjätään itsekin tuolla vesillä.

Järvipelastuskoiran käyttö on ollut jo vuosia osa toimintaa Joensuussa. Koiran erinomaiset aistit ovat hyvä apu myös vesillä etsittäessä.

- Koirien käyttö on ollut osa toimintaa jo vuosia. Niitä harjoitetaan tuolla vesillä. Koiraa pimeys ei haittaa, riittää kun vähän tuulee, että se etsittävän haju leviää. Koira on tehokas etsintälaite.

Tekninen vika yleisin

Järvipelastajat joutuvat töihin yleensä silloin kun tekninen vika kohtaa venettä. Karille ajot työllistävät nekin, mutta tekniikkamurheet tietävät pelastajille eniten töitä, kertoo Pentti Kuokkanen.

- Tekniset viat ovat yleisempiä ja niistä polttoaineeseen ja polttoainejärjestelmiin liittyvät viat.

Talvisäilytyksen jälkeen olisi hyvä olla huolellinen ja tutkia polttoainejärjestelmä ja veneen letkut

Pentti Kuokkanen

- Aika tavallista on se, että polttoaineen sekaan jääneet epäpuhtaudet ja vesi lähtevät ensimmäisillä tuulisilla keleillä veneen kallistellessa liikkeelle ja tukkivat suotimet. Talvisäilytyksen jälkeen olisi hyvä olla huolellinen ja tutkia polttoainejärjestelmä ja veneen letkut, sanoo Kuokkanen.

Toiminta-alue laajeni

Kun järvipelastajien toiminta Pielisellä ja Kiteellä hiipui, tuli Joensuun järvipelastajille entistä suurempi toiminta-alue valvottavaksi.

- Se tarkoittaa tosiaan uusia valvottavia alueita. Mukaan tuli myös liikkuvaa kalustoa. Pelastuslaitoksen yhteistyösopimuksen perusteella toinen alus, Kasinlinna, on pelastuslaitoksella hallissa. Sieltä se voidaan viedä tarvittaessa trailerilla Pieliselle tai Höytiäiselle.