Älypuhelimien uudet sovellukset syrjäyttävät tekstiviestit

Etenkin nuoret tytöt ovat hullaantuneet älypuhelimeen ladattavaan WhatsApp-viestisovellukseen. Kymmenvuotiaalle saattaa parissa tunnissa tulla jopa 600 viestiä. Ilmaisen viestittelyn mahdollistava sovellus onkin syrjäyttänyt nuoremmilla lähes kaiken tekstiviestittelyn.

internet
Tytöt näppäilevät kännyköitä
Kati Latva-Teikari / Yle

Perinteiset tekstiviestit ovat jääneet alakynteen, kun älypuhelimiin on kehitetty sovelluksia, joiden avulla viestien, kuvien, videoiden ja audioiden lähettäminen on käytännössä katsoen ilmaista. Yksi älypuhelinten ladatuimmista sovelluksista on WhatsApp, jonka voi ladata joihinkin kännyköihin ilmaiseksi, toisiin merkkeihin on pieni latausmaksu. Sovellus muuttuu vuoden käytön jälkeen maksulliseksi, silloinkin vuosihinta jää 89 senttiin,.

Latauksen jälkeen WhatsApp kerää puhelimen yhteystietojen numerot ja kertoo, ketkä kaikki käyttävät samaa sovellusta, eli keille kaikille voi viestitellä. WhatsAppissa viestit kulkevat puhelimen datayhteyttä käyttäen, eli puhelinoperaattori ei laskuta lähetetyistä viesteistä muuta kuin datapaketin kuukausihinnan.

Viestittely WhatsAppin kautta ainakin nuoremmilla vaikuttaa olevan luonteeltaan jotain tekstiviestittelyn ja reaaliaikaisen chatin väliltä. Puhelin piippaakin viestejä tuhkatiheään.

Mulle tuli 595 viestiä kun en ollut kahteen tuntiin käynyt WhatsAppissa.

Vilja, 10-v

Kymmenvuotiaat kokkolalaistytöt Vilja Heino ja Ilona Almén ovat viestitelleet sovelluksen kautta puolisen vuotta. Lyhyen juttutuokion aikana tyttöjen puhelimeen tulee kymmenisen viestiä.

– Mulle oli tullut yhdessä illassa 300 viestiä kun en ollut katsonut kännykkään vähään aikaan, kertoo Ilona.
– Mulle tuli 595 viestiä kun en ollut kahteen tuntiin käynyt WhatsAppissa, jatkaa Vilja.

Viesteistä osa on lyhyitä ok-kuittauksia tai pelkkiä hymiöitä. Viestien suurta määrää selittää kuuluminen eri ryhmiin.

– No nyt tuli kaverilta, että "ok, nähdään koulussa". Tekstiviestejä ei lähetetä enää kuin niille, joilla ei ole älypuhelinta käytössään.

Myös nuoret ovat ahkeria viestittelijöitä

Kokkolassa asuva parikymppinen Salla Ünal ei tunnustaudu WhatsAppin suurkuluttajaksi, mutta kertoo sovelluksen olevan hyödyllinen. Myös hänellä sovellus on ollut käytössä puoli vuotta.

– Puhelinlasku ei ole periaatteessa pienentynyt, mutta tekstiviestien lähettäminen on kyllä vähentynyt. Itse lähettelen WhatsAppilla paljon kuvia ja olen yhteydessä ulkomailla asuviin ystäviin. Kävin esimerkiksi äsken katsomassa asuntoa ja lähetin siitä kuvia vanhemmilleni. Isältä tuli heti kuvien perusteella lisäkysymyksiä, kertoo Ünal.

Vaikka nuorilla aikuisilla viestittely ei ole yhtä kiihkeää kuin lapsilla, puhelin kertoo tiheästi olemassa olostaan.

– Joskus menee vähän hermot kun puhelin piippaa yhtenään. Ja kun kirjaudut sisään, sovellus näyttää muille milloin olet lukenut viestit. Tuntuu että koko ajan pitäisi olla tavoitettavissa, vaikka aina ei jaksa heti vastata.

Sovellus saa kiitosta nuorilta ja aikuisilta helppokäyttöisyydestään.

– Se on ainakin helppoa kun iskäkin sen osaa. Pidemmät viestit jätän kuitenkin Facebookiin, koska puhelimella näppäily on aina vähän sellaista hakemista niiden kirjaimien kanssa, kertoo Ünal.

24.05.2013 08.55 lisätty tekijöiksi Kati Latva-Teikari ja Johanna Latvala . J-P Tyhtilä