Starbucks tulossa Akateemiseen kirjakauppaan?

Yle Radio 1:n Kultakuume-kulttuuriohjelman saamien tietojen mukaan maailman isoin kahvilaketju avaa kahvilan paraatipaikalle Helsingin keskustassa.

kulttuuri
Starbucksin kahvila Lontoossa.
Starbucksin kahvila Lontoossa.Andy Rain / EPA

Stockmannin omistaman Akateemisen kirjakaupan lippulaivamyymälä sijaitsee Pohjoisesplanadilla Alvar Aallon suunnittelemassa, vuonna 1969 valmistuneessa Kirjatalossa.

Akateemisen kirjakaupan tiloissa 1980-luvun puolivälistä toimineen Café Aallon toimitusjohtaja Marco Saracino ei ole huolestunut kilpailusta 60 maahan levittäytyneen Starbucksin kanssa.

- Se kuulostaa ihan hyvältä. Kansainvälinen vaikutus on hyväksi Suomen kahvilakulttuurille ja veikkaan, että se tuo Akateemiseen lisää asiakkaita ja meillekin. Uskon, että molemmille löytyy omat erilaiset asiakaskuntansa, Saracino sanoo.

Saracinon mukaan kirjakaupan ja kirjojen näkyvyys tosin saattaa heiketä, jos Starbucks-kahvila valtaa parhaat katutason ikkunapaikat.

Vielä toistaiseksi Akateemisen kirjakaupan katutason kulmassa on lehtiosasto, joka kuitenkin muuttaa kirjakaupan uudistuksessa toiseen paikkaan samassa kerroksessa, kertoo lehtiosaston tiimiesimies Petra Kakko. Muutto tapahtuu kuukauden kuluessa. Lehtien määrää ei vähennetä.

Säätiö säilyttäisi sisustuksen

Alvar Aalto -säätiö vaalii arkkitehdin perintöä ja on kiinnostunut myös siitä, mitä Akateemisen kirjakaupan sisällä tapahtuu. Säätiön johtaja Tommi Lindh sanoo, että tärkeintä on säilyttää kirjakaupan sisustus ennallaan.

- Meidän kanta on ollut se, että kirjalaivat ja -hyllystöt pitäisi pitää ennallaan, koska ne ovat niin vakiintunut osa sisustusta. Vaikka ei olisi enää kirjojakaan, niille pitäisi keksiä jotain käyttöä mieluummin kuin, että ne puretaan ja heitetään menemään, Lindh sanoo.

Lindhin mukaan Stockmann on ymmärtänyt hyvin säätiön näkemyksen, että kirjakaupassa tapahtuvat suuretkaan sisällölliset muutokset eivät perustele Alvar Aallon suunnittelemien sisätilojen radikaalia muuttamista.

Stockmann ei kommentoi Kultakuume-ohjelmalle Starbucks-kahvilan sijoittumista Akateemiseen kirjakauppaan. Myöskään Starbucks-kahviloita Helsinki-Vantaan lentokentällä pyörittävä SSP Finland ei halua kommentoida asiaa.

Stockmann järjestää tiedotustilaisuuden Akateemisen kirjakaupan uudistuksista ensi tiistaina. Myös SSP Finland kertoo tiedottavansa laajentumishankkeistaan ensi tiistaina.