1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Vuoden nuoren taiteilijan omalaatuiset ihmishahmot ruokkivat yleisön muistoja

Vuoden nuori taitelija Jarno Vesala pääsi toteuttamaan unelmansa näyttelyn rakentamisesta suureen tilaan. Tampereen taidemuseossa avautuvassa näyttelyssä uudet teokset täydentävät vanhojen aloittamaa omalaatuista tarinaa.

kuvataide
Vuoden nuori taiteilija 2013 teoksensa ääressä Tampereen taidemuseossa
Marko Melto / Yle

Taiteilija Jarno Vesalan teosten tunnelmaa on kuvattu mystiseksi ja pelottavaksi. Vesalan mielestä teoksissa on silti aina jotain helposti tunnistettavaa.

- Se on jotain koettua, ja siinä on tuttu henkilö. Muistiin liittyvät jutut ovat kiinnostavia. Myös se pelottavuus syntyy tällaisten asioiden kohtaamisesta tällaisessa tilassa, Vesala sanoo.

Nyt saan käyttää hillittömästi tilaa ja jättää runsaasti tyhjää ympärille.

Jarno Vesala

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Vesala on saanut Tampereen taidemuseosta käyttöönsä kaksi kerrosta. Näin suuren näyttelyn kokoaminen on suomalaistaiteilijalle poikkeuksellinen tilaisuus.

- Installaatiot vievät aika paljon tilaa. Nyt oli mahdollisuus siihen, mistä unelmoinkin, eli saa käyttää hillittömästi tilaa ja jättää tyhjää runsaasti ympärille, Vesala sanoo

Uudet teokset jatkavat tarinaa

Vanhojen teosten lisäksi Vesala on tuonut näyttelyyn viisi uutta installaatiota. Myös uusissa teoksissa on omalaatuisia ihmishahmoja ja yllättäviä videoita.

- Olen tehnyt uudet teokset tätä näyttelyä ajatellen. Ne täydentävät vanhoja teoksia. Vaikka sekoittaisin tämän pakan täysin, tietty vire säilyisi, Vesala sanoo.

Äänet ovat tärkeä osa teosten tunnelmaa.

- Täällä on monta ääniteosta. Tosin ne ovat pieniä ääniä, mutta tärkeitä tietyn mielikuvan luomisessa.

Näyttelyn avajaisia vietetään Tampereen taidemuseossa perjantaina. Yleisö voi tutustua näyttelyyn lauantaista alkaen.

Lue seuraavaksi