Aurinkopaneeli toimii myös kaamosaikaan

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan lumesta heijastuva säteily tuottaa pienen määrän aurinkoenergiaa. Näin ollen esimerkiksi kesämökkiläisen ei tarvitse pelätä aurinkopaneelien akkujen jäätymistä.

Kotimaa
Putkiaurinkokeräin on tavallista paneelia tehokkaampi, sillä se nappaa auringonsäteet joka suunnasta.
Pia Tuukkanen / Yle

Rovaniemen ammattikorkeakoulun yliopettaja Petri Kuisma kertoo, että he tutkivat aurinkopaneeleilla varustettujen kesämökkejä yhdessä oppilaiden kanssa jo kymmenisen vuotta sitten.

- Tehtiin silloin oppilaiden kanssa omat myytinmurtajaiset. Oikeastaan meitä kiinnosti se, että aurinkopaneelien akut eivät pääsisi niin helposti jäätymään, Kuisma kertoo tutkimuksen syystä.

Tutkimus osoitti, että virrantuottoa oli akuille jopa pimeimpään kaamosaikaan, niin että ne eivät jäätyneet.

Yhtenä syynä virrantuottoon voi olla lumesta tuleva taustasäteily, joka riittää akkujen toimintaan.

Tutkimukset osoittavat myös, että perinteistä paneelia tehokkaammin aurinkoenergiaa nappaa putkiaurinkokeräimet, jotka saavat auringonsäteet talteen usealta eri puolelta. Nyt on myös kehitetty paneeli, joka itse seuraa aurinkoa.

Uima-altaat ja käyttövesi lämpimäksi auringolla

Jopa Lapissa talteensa saatava auringon säteilymäärä on lähellä Keski-Euroopan määriä.

Kuisman mukaan aurinkoenergiaa käytetään paljon esimerkiksi uima-altaiden ja käyttöveden lämmittämisessä.

- Levillä Summitti panoraamahotelli lämmittää täysin aurinkoenergialla uima-allasvettä. Keittiössä on kova vedenkulutus ja tätä voidaan hyödyntää siellä, Petri Kuisma kertoo.

Myös Rovaniemen kaupungin uimahalli alkaa lämmittää ulkoaltaansa auringosta saadulla energialla.

Rovaniemen ammattikorkeakoululla on Lapin energianeuvonta -hanke, joka on yksi paikka, mistä tavallinen kuluttaja saa apua, kun hän harkitsee erilaisia tukilämmitysmuotoja taloonsa. Apua saa myös energiansäästöön erikoistuneen Motivan internet-sivuita.

Petri Kuisman mukaan jo nyt on nähtävissä, että aurinkopaneelien suosio tulee kasvamaan koko maassa. Niiden hinta on tullut alaspäin. Lisäksi Eu:n pyrkimys vähentää fossiilisia polttoaineita vauhdittaa aurinkoenergian käyttöä.

- Aurinkopaneelit eivät yksistään riitä energianlähteeksi, mutta se on hyvä lisä, Kuisma toteaa.

Omakotitalon energialuokitusta voi Kuisman mukaan parantaa laittamalla taloonsa aurinkojärjestelmiä.

- Tulevaisuudessa integrointi lisääntyy. Ei ole enää vain yhtä päälämmitysjärjestelmää, vaan mukana on erilaisia tukilämmitysjärjestelmiä, Kuisma sanoo.