Yle Uutiset selvitti: Home ei huoleta ulkomailla

Homeongelmat nostattavat suomalaisissa voimakkaita tunteita. Selvitimme, miten homeeseen suhtaudutaan ulkomailla. Havaintojen mukaan homeeseen ei tunnuta suhtautuvan muualla aivan samanlaisella vakavuudella kuin Suomessa.

Ulkomaat
Yle Uutisten kirjeenvaihtajat ja avustajat selvittivät asemamaidensa suhtautumista homeeseen.
Yle Uutisten kirjeenvaihtajat ja avustajat selvittivät asemamaidensa suhtautumista homeeseen.Stina Tuominen / Yle

Suomessa homeongelmasta kärsivä kyläkoulu on taattu etusivun uutinen paikallisessa sanomalehdessä. Erilaisia valtakunnallisia kosteus- ja homevauriokartoituksia tehdään tiuhaan. Home on aihe, joka kiinnostaa suomalaisia ja se nostattaa meissä voimakkaita tunteita.

Yle Uutisten tekemän selvityksen mukaan suomalaiset ovat kuitenkin homeongelmiensa kanssa varsin yksin. Yle Uutisten kirjeenvaihtajat ja avustajat ovat selvittäneet asemamaidensa suhtautumista homeeseen. Eroja löytyy, mutta ulkomailla homeeseen ei tunnuta suhtautuvan samanlaisella vakavuudella kuin Suomessa.

Esimerkiksi Kiinassa koetaan, että maassa on vakavampiakin terveysriskejä kuin home. Italiassa ei ole tahoa, joka valvoisi julkisten rakennusten kuntoa, eikä homeesta liiemmin lehdissäkään kirjoitella. Espanjassa homeesta puhuvat lähinnä Aurinkorannikon suomalaisasukkaat.

Venäjällä on havaittavissa orastavaa huolestuneisuutta rakennusten mahdollisista kosteus- ja homevaurioista, mutta ongelmiin suhtaudutaan yhä selvästi Suomea kevyemmin. Saksassa homeongelmiin suhtaudutaan saksalaisella vakavuudella, mutta homeesta löytyy varsin niukasti tutkimustietoa.

Virossa puhutaan lähinnä ihmiselle vaarattomasta lattiasienestä, koska muita homesieniä esiintyy vähän. Ruotsi on sentään Suomen kanssa samassa veneessä. Kyläkoulussa esiintyvä homeongelma nousee länsinaapurissakin etusivun uutiseksi.

Lue tarkemmat tiedot maittain

Ruotsi: "Asunnonostajat eivät kiinnitä homeeseen tarpeeksi huomiota"

Espanja: "Homeesta kärsivät lähinnä rannikolla asuvat suomalaiset"

Viro: "Korjaustöiden yhteydessä tehdään paljon virheitä"

Saksa: "Vuokrasopimuksissa sivukaupalla ohjeita asunnon tuuletuksesta"

Kiina: "Kiinassa on muita, vakavampia terveysriskejä kuin home"

Venäjä: "Homeeseen on totuttu, sillä asuntokanta on vanhaa ja huonokuntoista"

Italia: "Italiassa ei ole homeongelmaa valvovaa tahoa"