1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Metropolia ammattikorkeakoulu aikoo lakkauttaa taiteen koulutusohjelmia

Pääkaupunkiseudulla toimiva Metropolia ammattikorkeakoulu suunnittelee esittävän taiteen ja musiikkipedagogian koulutusohjelmien lakkauttamista. Päätöksen myötä etenkin teatteri-ilmaisun ohjaajien koulutus vähenisi huomattavasti.

kulttuuri
Metropolian kyltti polkupyöräparkin vieressä.
Yle

Metropolia ammattikorkeakoulu ilmoitti eilen keskiviikkona yt-neuvotteluista. Samalla esitettiin, että esittävän taiteen ja musiikkipedagogian koulutusohjelmat lakkautettaisiin. Metropolia on ollut johtava teatteri-ilmaisuohjaajien kouluttaja maassamme. Jos koulutus lopetetaan, jäljelle jää vain Turun ammattikorkeakoulu ja Vaasan ruotsinkielinen ammmattikorkeakoulutus.

Syyksi koulutusohjelmien lopettamiseen ilmoitettiin tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Taustalla vaikuttavat valtion rahoituksen leikkaus ja uusi rahoitusmalli, joka perustuu ammattikorkeakoulujen tuloksellisuuteen.

Teatteri-ilmaisun ohjaajat ovat yhä kysytympiä

Esittävän taiteen koulutusohjelman lakkauttamisuhka on herättänyt ihmetystä.

- Teatterikorkeakoulussa ei anneta tällaista koulutusta. Teatteri-ilmaisuohjaajat ovat juuri nyt kysyttyjä, kun yhteisöllinen teatteri ja jalkautuva taidetyö on yhä tärkeämpää. Jopa opetus- ja kulttuuriministeriön linjauksissa korostetaan taiteen yhteiskunnallista ja sosiaalista merkitystä. Meiltä valmistuvat työskentelevät vanhusten, lasten ja syrjäytyneiden kanssa. Juuri sellaisten, jotka eivät muuten teatterissa kävisi. Myös lapsille suunnattu taiteen perusopetus työllistää teatteri-ilmaisun ohjaajia, kertoo esittävän taiteen yliopettaja Helka-Maria Kinnunen.

Koulutusohjelman lakkauttamista perustellaan teatterikoulutuksen kalleudella. Esittävän taiteen koulutusohjelma kestää neljä vuotta ja uusien opiskelijoiden valinta on parhaillaan meneillään.

Lue seuraavaksi