Varas vei seitsemän taulua Mikkelin kirjaston näyttelystä

Näyttelyn nimi oli Miltä elämä tuntuu. "No, tältähän se tuntuu, välillä ainakin" sanoo taiteilija Heidi Jahnsson.

kirjastot
Heidi Jahnsson ja Sylvia Staven
Heidi Jahnsson ja Sylvia StavenSatu Haapanen / Yle

"Eivät ne ainakaan tavalliseen reppuun ole mahtuneet", sanoo Heidi Jahnsson. "Olemme tyrmistyneitä", sanoo kirjaston palvelupäällikkö Sylvia Staven.

Varkaus huomattiin keskiviikkona työpäivän päätteeksi. Näyttely on pääkirjaston toisen kerroksen aulassa. Iltaisin kerroksessa on töissä vain yksi ihminen.

Palvelupäällikkö Sylvia Staven on tyrmistynyt: - Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Jonkin verran on ollut aineistovarkauksia tai atk-tilasta on viety jotakin, mutta näytteilleasettajan töitä ei ole koskaan viety.

- Tämä on meille iso yllätys, koska kirjasto tarjoaa mielellään tilojaan, jotta monenlaiset tekijät saisivat töitään esille.

- Askarruttaa, että uskaltavatko ihmiset jatkossa tuoda tänne töitään esille.

Varkaus oli isku taulujen tekijälle Heidi Jahnssonille. - Illalla oli vähän semmoinen tunne, että tulenko edes paikalle. Vaikka taloudellinen menetys ei ole suuri, se vaikuttaa tunnetasolla. Kyllä näillä tauluilla oli minulle tunnearvoa.

- Mietin haluanko enää jatkaa näyttelyiden pitämistä, jos joku haluaa tehdä minulle tällaista.

Heidi miettii, olisiko kysymyksessa provokaaatio: - Mulla on kristillinen vakaumus. Taulujen yhteydessä oli runoja, joissa oli hengellistäkin tekstiä. Yhden taulun nimi oli Raamatun paikka.

- Ehkä joku haluaa tehdä sen takia ilkivaltaa ja tuhota näyttelyä.