1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikkikeikat

Soittamisen palo piiskaa muusikkoa eteenpäin

Tuhannet kilometrit, ammatillinen skitsofrenia ja intohimo musiikkin. Siitä on keikkailevat muusikot tehty. Bohemia-yhtyeen rumpali Sami Nieminen raottaa verhoa musiikkialan arkeen.

Bohemia-yhtyeen  rumpali Sami Nieminen Satakunnan Radion studiossa
Bohemia-yhtyeen  rumpali Sami Nieminen Satakunnan Radion studiossa

Monien unelmissa siintää loistelias ura esiintyvänä muusikkona, joka kerää salit täyteen yleisöä ja jonka levyt myyvät kultaa. Musiikin ammattilaisen arki on kuitenkin pääasiassa kovaa työtä. Bohemia-yhtyeen rumpali Sami Nieminen on oppinut menestyksen saloja haasteellisella alalla.

- Tämä ala on sellainen, että on pakko tehdä pitkäjänteistä työtä. Jos aikoo kehittyä, niin matka ei tietenkään ole mutkaton. Pitää tehdä investointeja ja suunnitella hyvän matkaa eteenpäin. Kaikilta tarvitaan talkoohenkeä ja uskoa tulevaisuuteen, Nieminen listaa.

Varsinkin tanssimuusikoilla työt kertyvät tietyille päiville viikossa. Keskiviikko, perjantai ja lauantai ovat keikkailevan muusikon pääasialliset työpäivät.

- Kesäisin on myös sunnuntai-tanssilavoja, joita Satakunnastakin löytyy muutamia. Se on ihan kiva, että sunnuntaitkin ovat lomakaudella tanssipäiviä. Sen lisäksi keikkamuusikolle kuuluu myös laivakeikat, jolloin tehdään parhaimmillaan kahdeksanpäiväistä työviikkoa Itämerellä.

Muusikon monet kasvot

Yleisesti puhutaan, ettei musiikilla voi elää. Bohemia-yhtyeeseen kuuluu tällä hetkellä viisi jäsentä, joista kolme saa elantonsa puhtaasti musiikista. Loput tasapainoilevat päivätyön ja keikkaelämän välillä.

- Meillä on monenmoista musiikkia, mitä tehdään myös bändin ulkopuolella. Bohemian ohella toimimme musiikinopettajina ja itse toimin myös kirkkomusiikkitöissä. Joskus on täytynyt keikkabussissa vaihtaa kirkkopuolen vaatteet keikka-asuun kun pojat ovat ottaneet kyytiin suoraan hautausmaan portilta.

- Kun soittamisen palo on niin kova, niin tällaiset moodin muutokset ei haittaa, rumapli-kanttori Nieminen naurahtaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Youtubessa

Kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa

Keikkaelämä koostuu suurimmaksi osaksi autossa istumisesta. Konserttipaikka saattaa löytyä silti myös kotinurkilta.

- Lähin keikkapaikka saattaa tulla vastaan, jos lähden kotiovelta ja kuljen 600 metriä. Useammin kuitenkin Suomessa joutuu matkaamaan 600 kilometrin päähän, jotta pääsee leivän syrjään kiinni, Sami Nieminen.

-Sellaiset 1700 kilometrin keikkaviikonloput eivä ole harvinaisia. Tästä perjantaina Suomussalmelle keikalle, siitä lauantai-keikalle Kouvolaan ja sieltä takaisin Poriin Sunnuntaina. Pidän silti reissaamisesta, eikä se ole se raha minkä perässä juostaan, vaan se työ mistä tykätään.

Kuuntele lisää keikkamuusikon arjesta yllä olevasta linkistä. Toimittajana Rami Koivula.