Jugendlinna muuttuu rapakuntoisesta luksusasunnoiksi

Vuosia tyhjillään ollut ja jo ränsistynyt Aurinkolinna Nastolassa kunnostetaan uuteen loistoon. Muun muassa parantolana ja pakolaisten vastaanottokeskuksena toimineeseen jugendlinnaan rakennetaan luksusasuntoja. Talon osti viime vuonna liikemiesryhmä vain muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla.

Kotimaa
Nastolan Aurinkolinna
Yle / Juha-Pekka Huotari

Aurinkolinna kohoaa aivan Nastolan keskustan tuntumassa. Vuosia tyhjillään ollut iso jugendrakennus on päässyt paikka paikoin huonoon kuntoon. Vuonna 1923 valmistuneen suojellun arvorakennuksen ikkunaruutuja on rikki, räystäiltä valunut vesi on rapauttanut etelänpuoleisen seinän betonia ja suuret parvekkeet ovat ilman kaiteita.

Viime vuonna orimattilalainen liikemiesnelikko osti yli 5 000 neliömetrin kokoisen rakennuksen vain 40 000 eurolla. Aurinkola Oy:n toimitusjohtaja Marko Pietilä sanoo, ettei se ole edes lähellä lopullista hintalappua.

- No se ei todellakaan ole koko totuus. Minkälaiset kustannukset tästä vielä tulee, kunnes tämä on saatettu siihen alkuperäiseen loistoonsa tämä kiinteistö? Kyllä siinä miljoonista euroista puhutaan.

Sairaiden, haavoittuneiden, vammaisten ja pakolaisten koti

Alun perin tuberkuloosiparantolaksi rakennetussa talossa on toiminut sotasairaala, kehitysvammaisten hoitolaitos ja viimeksi 90-luvulla lopettanut pakolaisten vastaanottokeskus. Matti Pietilä kaavailee historiikin tekemistä talosta.

- Muun muassa maakunta-arkistossa on toistakymmentä metriä tietoa tästä rakennuksesta.

Nastolan kunnanjohtaja Pauli Syyrakki kertoo, että pakolaiskeskuksen muutettua pois kunta pohti arvorakennuksen ostamista. 1990-luvun puolivälissä oli esillä ajatus lukion muuttamisesta Uudestakylästä Aurinkolinnaan. Jugendrakennusta ehdotettiin myös kunnantaloksi. Syyrakin mukaan nämä ehdotukset olisivat olleet kuitenkin liian kalliita toteuttaa.

Luksusasunnot jo varattu

Nyt rakennus muuttuu asunnoiksi. Kuuden syksyksi valmistuvan vuokrahuoneiston lisäksi Aurinkolinnaan tulee toistakymmentä uniikkia omistusasuntoa. Pietilä sanoo, että ne on jo varattu.

Matti Pietilä Aurinkolinna huoneessa
Aurinkolinnan asunnoissa on suuret ikkunat ja korkeat huoneet. Matti Pietilä on löytänyt talon vanhan kassakaapin.

- Kaikille näille asunnoille, mitä tähän on suunniteltu, on ostajat tiedossa pitkälti meidän omasta lähipiiristä.

Myös Aurinkolinnan ostaneen liikemiesryhmän puuhamies itse aikoo muuttaa taloon.

- Hienointahan siinä asunnossa on ilman muuta se valtava parveke ja kuisti joka siihen liittyy, Matti Pietilä sanoo.