yle.fi-etusivu

Räjähtämättömiä ammuksia raivataan taas Pohjois-Suomessa

Puolustusvoimat jatkavat sodanaikaisten räjähteiden raivaamista kesän aikana Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen sotilasläänin johdolla kartoitetaan ja raivataan räjähteitä yhteensä seitsemässä kohteessa eri puolilla Lappia sekä Pudasjärvellä ja Oulussa. Ensimmäisiä kohteita on raivattu kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella sekä Oulun Hiukkavaarassa.

Kotimaa
Sukeltajat etsivät räjähteitä järvestä.
Kainuun prikaatin sukeltajat nostavat räjähteitä järvestä.Raimo Torikka/Yle

Kuluneen viikon aikana Rovaniemen pohjoispuolella raivaajat ovat etsineet ja nostaneet räjähtämättömiä saksalaisammuksia järvestä Misin seudulla. Samaan aikaan Oulussa puhdistetaan Hiukkavaaran aluetta.

Kesän aikana Lapissa ammuksia raivataan Ylä-Lapissa Ivalon seudulla, Sodankylän Tankavaarassa sekä Rovaniemellä kolmessa kohteessa ja ja lisäksi Pudasjärvellä jatketaan raivaamista.

Pohjois-Suomen sotilasläänin operatiivisen osaston päällikön, everstiluutnantti Jyrki Kaiposen mukaan raivauksilla pyritään saamaan alueet turvallisiksi muun muassa virkistyskäyttöä varten. Raivattavien kohteiden alueella oli sodan aikana saksalaisilla valtavat ammusvarastot.

- Saksalaiset sitten lähtiessään tuhosivat näitä ammusvarikoita ja sitten sen seurauksena siellä luonnossa on näitä räjähteitä.

Kiireessä lähteneet saksalaisjoukot pyrkivät hävittämään ammusvarastoja räjäyttämällä, mutta räjäytyksien seurauksena räjähteet levisivät pitkin metsiä. Lisäksi niitä hävitettiin upottamalla lähialueen vesistöihin.

Loputon raivausurakka

Vuodesta 2005 toteutettujen raivausten aikana räjähteitä on löydetty useita kymmeniä tuhansia eikä loppua ole näkyvissä. Everstiluutnantti Jyrki Kaiposen mukaan esimerkiksi Saariselän alueella puolustusvoimat käy kesäisin lähes viikoittain raivaamassa liikkujien raportoimia räjähteitä.

- Koskaan varmaan ei voi sanoa, että Lappi tai Pohjois-Suomi on tyhjä näistä räjähteistä.

Kainuun prikaatin sukeltajat etsivät kuluneen viikon aikana vesistöön upotettuja räjähteitä. Paikka pitää puhdistaa, koska asutusta on lähellä ja räjähteitä on löytynyt myös matalista rantavesistä.

Kapteeni Ari-Pekka Leivon mukaan raivauskohteena oleva järvi on sukeltamalla suoritetulle etsinnälle tavanomaista suotuisampi.

Tällä hetkellä on semmoinen kohde, että siellä on hyvä näkyvyys... Tämä on vähän poikkeuksellista, Yleensä täällä Pohjois-Suomessa nämä vedet on aika tummia, mutta tänä päivänä on hyvät olosuhteet. Me ensin paikannetaan kohteet tuolla pohjassa, sen jälkeen tunnistetaan ne ja sen jälkeen suoritetaan nosto.

Räjähteet ovat yhä vaarallisia

Vedestä ja metsistä löytyneet räjähteet voivat olla täysin toimintakuntoisia ja siten hyvin vaarallisia.

- Kaikkia sodanajan ammuksia voidaan pitää vaarallisina, että yhtään vaaratonta siellä ei ole, vahvistaa kapteeni Ari-Pekka Leivo.

Pohjois-Suomen sotilasläänin operatiivisen osaston päällikön, everstiluutnantti Jyrki Kaiposen muistuttaa, että vaikka ammukset eivät itsestään räjähdä voivat ne kuitenkin räjähtää jos niitä liikutellaan.

- Räjähteet ovat hapettuneita, ruostuneita, mutta sillä tavalla arvaamattomia, että niihin ei tule koskea ja ne tulee merkitä ja ilmoittaa eli siinä mielessä kansalaisilla on vastuu, ettei siitä mitään vaaraa aiheudu.

Löydetyistä räjähteistä on tehtävä ilmoitus poliisille tai puolustusvoimille. Pohjois-Suomen sotilasläänin raivaajapartio käy räjähteen tuhoamassa tai siirtämässä pois.