Kansanedustajat erimielisiä rahapelimonopolista

Lasse Männistö (kok.) haluaisi Suomen siirtyvän avoimempiin rahapelimarkkinoihin. Stefan Wallinin (rkp.) mielestä nykyinen järjestelmä on paras mahdollinen. EU-komissio antaa ensi syksyyn mennessä lausunnon Suomen rahapelijärjestelyistä.

Kotimaa
Lasse Männistö
Lasse MännistöJyrki Lyytikkä / YLE

Kokoomuksen Lasse Männistö olisi valmis purkamaan Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton uhkapelimonopolin ja siirtymään lisenssijärjestelmään. Tämä tarkoittaisi sitä, että ulkomailta tulevat pelifirmat saisivat toimia Suomessa, jos ne maksaisivat lisenssimaksun.

- Ensin täytyy kuitenkin selvittää, voidaanko lisenssimallilla mahdollisesti kerätä yhtä paljon rahaa yhteiseen hyvään, kuin nyt kerätään. Itse olen sitä mieltä, että voidaan, Männistö sanoo.

- Myös pelaamisesta koituvat haitat, kuten peliriippuvuus on lisenssimallissa kartoitettava. EU tasolla on jo osoitettu, että lisenssimallilla ongelmat voidaan pitää kurissa.

Tällä hetkellä merkittävä osa nuorisotyön, taiteen, tieteen ja urheilun tuesta tulee Veikkauksen voittovaroista. Viime vuonna yleishyödyllisiin tarkoituksiin annettu summa oli yhteensä 501 miljoonaa euroa. Veikkauksen hallintoneuvostossa istuvan kansanedustaja Stefan Wallinin (rkp.) mielestä monopoli takaa tuen vapaita markkinoita paremmin.

- Minun mielestäni on aika selvää, että nykyisen järjestelmän kautta pystymme turvaamaan parhaiten rahavirran tälle kentälle, Wallin sanoo.

Wallin ei myöskään usko, että lisenssimallissa Suomessa toimivilla yksityisillä peliyhtiöillä olisi halua suitsia peliriippuvuutta.

- Ehkä ne kokisivat, että se ei ole heidän tehtävänsä, vaan se on yhteiskunnan tehtävä huolehtia mahdollisista haitoista, Wallin arvelee.

EU-komissio pyysi viime syksynä Suomelta selvityksen rahapelimonopolista. Komission vastausta selvitykseen odotetaan saapuvaksi ensi syyskuussa. Pelimonopolin vastustajat uskovat EU:n pakottavan Suomen luopumaan yksinoikeusjärjestelmästä.

Wallin kuuluu tällä hetkellä ryhmään, jossa valmistaudutaan komission lausuntoon ja mahdollisiin seurauksiin. Ryhmään kuuluu kansanedustajia jokaisesta eduskuntapuolueesta. Wallin ei kuitenkaan halua arvuutella komission tulevan vastauksen sisältöä.

- Mitä tulee mahdolliseen kirjeenvaihtoon EU-komission ja Suomen hallituksen välillä, täytyy valmistautua siihen, että komissio ottaa jonkinlaisen kannan meidän järjestelmään. Täytyy sitten toimia sen mukaan, mitä meiltä vastauksessa edellytetään.

Wallin huomauttaa, että hallitusohjelmassa lähdetään siitä, että monopoli säilyy ja sitä kehitetään.

- Lähtökohtana kuitenkin on, että se kestää kriittisen tarkastelun kaikissa tilanteissa.

Männistö uskoo, että EU saattaa puuttua Suomen rahapelijärjestelyihin.

- Pidän sitä järkevänä, että erilaisia malleja tarkastellaan, koska voi olla että EU tasolta tulee ohjausta ja meidät pakotetaan muuttamaan malliamme ja luopumaan monopolista.

Männistö ei kuitenkaan usko, että monopoliin olisi tulossa muutoksia lähiaikoina ilman EU-pakotteita.

Korjattu klo 16.27: Aiemmin artikkelissa kerrottiin Wallinin kuuluvan parlamentaariseen työryhmään, jossa valmistaudutaan EU-komission Suomen rahapelijärjestelyä koskevaan lausuntoon. Asian tiimoilta ei kuitenkaan ole perustettu työryhmää.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 24.5.2013. Studiossa aiheesta on keskustelemassa peliyhtiö Betfairissa työskentelevä rahapelialan konsultti Teemu Lehtinen, Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen sekä RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Osallistu lähetykseen Twitterissä: #a_stream.