Jyrki Kasvi: Rakkaudesta sokeat

Veikkaus ja Yle ovat poliitikoille jopa liian rakkaita, väittää Jyrki Kasvi blogissaan.

Yle Blogit
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Kansanedustajien sydämissä on kaksi yhtiötä yli muiden, Veikkaus Oy ja Yleisradio Oy. Molempien hallintoon on poliitikoilla kova pyrky, ja kummankin asemaa puolustetaan raivokkaasti yli puoluerajojen.

Veikkaus on kansanedustajille rakas, koska se tuottaa poliittista taskurahaa, jonka käyttöä budjettikehykset eivät rajoita. Veikkausvoittorahoja poliitikot voivat ripotella äänestäjien suosimiin liikunta- ja kulttuurihankkeisiin, joihin valtion kassasta on turha etsiä ymmärrystä.

Summat ovat valtion budjettiin verrattuna pieniä, muutamia miljoonia, mutta niillä miljoonilla saa helposti myönteistä julkisuutta osakseen.

Sen sijaan poliittisten nuorisojärjestöjen veikkausvoittovaroista saamasta rahoituksesta poliitikot ovat mieluiten hiljaa. Lottoajat, veikkaajat, kenoajat ja pitkävetäjät tuskin pelaisivat niin innokkaasti, jos tietäisivät osan häviämistään rahoista päätyvän puolueiden broilerihautomoille.

Nuorisotyö-otsikon alle mahtuu paljon.

Yleisradio puolestaan on eduskunnanoma radio, ja kansanedustajat ovat sen riippumattomuudesta hyvin mustasukkaisia. Esimerkiksi Yleisradio Oy:n ylimmän päättävän elimen,hallintoneuvostonkaikki varsinaiset jäsenet ovat kansanedustajia.

Mitähän tavallisessa osakeyhtiössä mahtaisi tapahtua, jos sen ylin johto ilmoittaisi heidän kyllä jo vuosia pohtineen, onko yhtiön toiminta ollut laillista, mutta päättäneen olla edes selvittämättä asiaa?

Edes maan hallitukselle ei haluta antaa mahdollisuutta vaikuttaa Yleisradioon. Reporadion vuodet ja viimeistään Berlusconin Italia ja Fidesz-Unkari ovat opettaneet, että kansallisen yleisradion ja hallituksen välillä on viisasta pitää leveä hajurako.

Yleisradion tavoitteiden, ohjelmiston ja linjan ei haluta muuttuvan sen mukaan, mitkä puolueet sattuvat istumaan maan hallituksessa. Siksi Yleisradiota ei rahoiteta suoraan valtion budjetista. Siksi Yleisradiota koskevat lait valmistellaan yleensä ”parlamentaarisesti”, kaikkien eduskuntaryhmien kesken. Myös oppositio halutaan mukaan, jotta se ei repisi lakeja auki heti hallitusvastuuseen päästyään.

*Ei ihme, että kansanedustajat *olivat ihmeissään Viestintäviraston päätöksestä kieltää lottoarvonta Yleisradion kanavilla. Kahden rakkaan intiimissä suhteessa ei osattu nähty mitään väärää.

Lottoarvonta ja muut Veikkauksen pelit ovat Veikkauksen sponsoroimia ohjelmia, joiden tuottamisesta Veikkaus Oy maksaa Yleisradio Oy:lle kolme miljoonaa euroa vuodessa. Vuodesta 2002 voimassa oleva laki on yksiselitteinen: Yleisradio ei saa lähettää mainoksia eikä sponsoroituja ohjelmia, ei edes Veikkauksen kustantamia ohjelmia.

Yleisradio Oy:n hallintoneuvostossa oli sentään vuosien varrella keskusteltu (siirryt toiseen palveluun) Veikkauksen ja Yleisradion yhteistyön ongelmallisuudesta, mutta vasta Yleisradion toimintaa valvovan Viestintäviraston ilmoitus toiminnan lainvastaisuudesta havahdutti tekemään asialle jotain.

Mitähän tavallisessa osakeyhtiössä mahtaisi tapahtua, jos sen ylin johto ilmoittaisi heidän kyllä jo vuosia pohtineen, onko yhtiön toiminta ollut laillista, mutta päättäneen olla edes selvittämättä asiaa?

Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehitysjohtaja