1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Niinistö: Merimetsojahti ei saa vaarantaa ruokkeja eikä riskilöitä

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) suhtautuu varauksellisesti luvanvaraisen merimetsojahdin lisäämiseen. Tehokkaampi metsästys saattaisi koitua muiden arvokkaiden lintulajien kohtaloksi.

Kuva: Pekka Rusanen

Ministeri Niinistö sai selittää näkemyksiään merimetsosta eduskunnassa torstaina. Kansanedustajat toivoivat, että ympäristöministeriö tarkistaisi pyyntilupakäytäntöä EU-parlamentin uuden raportin pohjalta. EU-direktiivillä suojellun merimetson häirintään tai tappamiseen annetaan kalastajien ja kalankasvattajen mielestä poikkeuslupia aivan liian kitsaasti. 

Kansanedustaja Mats Nylundin (r.) mielestä uusin raportti antaa painavat syyt lisätä metsästystä uudistamalla kansalliset ohjeet. Hän korosti, että erityisesti Sinensis-alalaji voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa tuhoamalla kalakantaa.

Niinistön mielestä raportti on yksi muiden joukossa ja nykyinen oheistus on voimassa olevan lintudirektiivin ja yhteisten EU-pelisääntöjen mukaista. Hän korosti, että merimetsokannan säätelyä arvioidaan tieteellisen tiedon pohjalta sekä ympäristönsuojelun ja lajien monimuotoisuuden kannalta.

- Suomen ympäristökeskus käy tarkasti tämän raportin läpi ja  arvioi, onko siitä otettavissa Suomeen soveltuvia suosituksia ja sen läpikäynnin perusteella päätöksiä tehdään. 

"Esteettiset ongelmat" tuttuja ministerille

Niinistö korosti, että merimetson metsästäminen vaikuttaa myös muiden vesilintujen pesintään.

- Ruokkien ja riskilöiden ja muiden meidän arvokkaiden lintulajien ystävänä en halua, että merimetson metsästyksestä tehtäisin sellaisia päätöksiä, jotka häiritsisivät muiden lintulajien pesintää.

Pertti Hemmilä (kok.) kysyi, tietääkö ministeri, että Suomessa suojeltu merimetso ei ole sellainen alkuperäinen linnustoon kuuluva laji, joka alun perin on tarkoitettu suojeltavaksi. Hemmilä ei pidä merimetsoa millään tavoin saaristoluontoa kaunistavana lintuna. 

Niinistön mukaan Sinensis-alalaji on ollut Euroopassa ja Itämerellä aikaisemminkin. Hänen mielestään kahta Euroopassa esiintynyttä alalajia on syytä arvioida samoin perustein.

- Kun merimetsokantaa arvioidaan, on todella niin, että itse saaristossa paljon aikaa viettävänä tunnistan erityisesti nämä esteettiset ongelmat, muotoili Niinistö.