1. yle.fi
  2. Uutiset

Oikeus ei päästänyt Pussy Riotin jäsentä ehdonalaiseen

Oikeuden mukaan Aljohina on uhmakas eikä ole osoittanut katumusta. Aljohina aikoo valittaa tuomiosta.

Ulkomaat

Venäläinen oikeusistuin on torjunut Pussy Riot -punkperformanssiryhmän vangitun jäsenen Marija Aljohinan ehdonalaisanomuksen.

Oikeusistuin katsoi syyttäjien näyttäneen toteen, että Aljohina on toistuvasti uhmannut vankilan viranomaisia laiskottelemalla hänelle määrätyissä tehtävissä eikä ole katunut rikostaan. Istunto kesti puolitoista tuntia, mikä sai arvostelijat sanomaan, että päätös oli tehty jo etukäteen.

Aljohina jatkaa syömälakkoa, johon hän ryhtyi keskiviikkona, kun häneltä oli evätty oikeus puhua asiassaan oikeuden edessä. Samalla hän päätti, etteivät hänen asianajajansakaan osallistuisi istuntoon. Hän aikoo valittaa tuomiosta.

Paul McCartney vetosi kirjeellä

Aljohina ja Pussy Riotin toinen jäsen Nadežda Tolokonnikova kärsivät kaksivuotista työleirituomiota tuolloisen pääministerin, nykyisen presidentin Vladimir Putinin vastaisesta performanssista moskovalaisessa katedraalissa. Tuomion peruste oli uskonrauhan rikkominen.

Myös Tolokonnikova on pyrkinyt ehdonalaiseen, mutta hänen anomuksensa torjuttiin viime kuussa.

Tuomiot ovat herättäneet suurta huomiota ulkomailla ja saaneet muun muassa monet nimekkäät artistit vetoamaan tuomittujen puolesta. Paul McCartney, Patti Smith ja Peter Gabriel ovat lähettäneet Venäjän oikeusistuimille kirjeitä Aljohinan ja Tolokonnikovan vapauttamiseksi ehdonalaiseen

Oikeudessa ääneen luetussa kirjeessään McCartney sanoi, että suostumalla tuomittujen vetoomukseen oikeusistuimet lähettäisivät erittäin positiivisen viestin Venäjältä kaikille tapausta seuranneille eri puolille maailmaa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi