1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

Kittilän tulvapenger rakenteille 2014?

Kittilän tulvapenkereen rakentaminen voi alkaa vuoden kuluttua, arvioi Kittilän kunnan tekninen johtaja Lauri Kurula. Kurulan mukaan rakentamistöiden alkaminen edellyttää sen, että penger saa lainvoimaisen maisematyöluvan.

Ounasjoen vesi on noussut Kittilän vanhainkodin pihamaalle ja parkkipaikalle. Edellisessä suurtulvassa vuonna 2005 vanhainkodin rakennukset kastuivat. Kuva on otettu maanantaina 21.5.2012 aamupäivällä. Kuva: YLE / Jorma Korhonen

Tulvapenkereen alueella on kymmeniä maanomistajia, joista kaksi ei ole vielä antanut suostumusta. Kunnan rakennuslautakunta päättänee tulvapenkereen luvasta syksyllä.

Siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Lisäksi penkereen valtionavustusta on haettava uudelleen. Aiemmin saatu avustus vanheni kun kunnanhallituksen päätöksestä tehty valituskierre kesti 2,5 vuotta. Lopulta Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset.

Kittilän tulvapenger aiotaan rakentaa kolmessa osassa, joista viimeinen valmistuisi suunnitelman mukaan vuonna 2016.

Penger maksaa arviolta 3,1 miljoonaa euroa, josta puolet maksaa valtio ja puolet Kittilän kunta. Penger rakennetaan Ounasjoen tulvavahinkojen torjumiseksi.