1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tennilä: Vasemmistojohtajien suusta kuuluu pelkkää muminaa

Pitkän linjan vasuri Esko-Juhani Tennilä suomii vasemmistojohtajia kovalla kädellä. - Arkikansa on unohdettu - tärkeintä on miten markkinat jaksavat, Tennilä roimii Aamu-tv:n sohvalla. Yhteys duunareihin on menetetty komppaa SDP:n Arja Alho.

Entiset kansanedustajat Esko-Juhani Tennilä ja Arja Alho.
Vahvat vasemmistovaikuttajat Arja Alho (sd.) ja Esko-Juhani Tennilä (vas.) arvioivat, mitä vasemmisto tekee väärin, kun työväen sympatia vähenee. Onko perinteisiä duunareita enää edes olemassa?

Perinteisiä vasemmiston kannattajia eli perusduunareita kyllä edelleen riittäisi, mutta vasemmisto on heidät hukannut. Näin tulkitsevat pitkän linjan vasemmistolaisvaikuttajat Esko-Juhani Tennilä ja Arja Alho Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Konkarit yllättäen yhtyvät viime päivinä velloneeseen keskusteluun vasemmiston hampaattomuudesta.

Tennilän tulkinnan mukaan homma luiskahti metsähallituksen puolelle siinä vaiheessa, kun alettiin puhua konsensuksesta: kuviteltiin, että vaakakupit työväestön ja markkinavoimien kanssa ovat tasan.

- 1990-luvun uusliberalismin myötä vain markkinat on tärkeää, ja kaikki muu on sivuseikka, Tennilä analysoi.

Perussuomalaiset tarjoavat samastumiskohteen, mutta onko se liike, joka pystyy tarjoamaan myös muutosta? Vasemmisto pystyy, kun se sitä vain haluaa.

Arja Alho

- Työväenpuolueen paikka on siellä, missä on alistettuja ja syrjäytettyjä ja niitä, jotka tekevät työtä, Alho muistuttaa.

Tuorein esimerkki vasemmiston hampaattomuudesta Tennilän mukaan ovat hallituksen veroratkaisut. Samaan aikaan työntekijöiden palkankorotuksiin on vaadittu nollalinjaa.

- Vasemmistojohtajilta ei ole kommenttia kuulunut. On tyydytty vain mumisemaan "vaikea paikka, vaikea paikka", harmittelee Tennilä. Hänen mielestään on aivan mahdotonta, että veropäätökset syntyivät vasemmiston istuessa hallituksessa.

Palkkaneuvotteluista vasemmistolle kohtalon kysymys

Tennilä pitääkin syksyn palkkaneuvotteluja kohtalon kysymyksenä koko vasemmistolle - ainakin tällä vaalikaudella.

- Ammattiliitot eivät voi jatkaa nollalinjalla. Siihen on johtajienkin puututtava.

Vasemmistojohtajilta ei ole kommenttia kuulunut. On tyydytty vain mumisemaan "vaikea paikka, vaikea paikka".

Esko-Juhani Tennilä

Alho myöntää jakavansa monia Tennilän ajatuksista.

- Kapitalismikritiikki ja -analyysi on jäänyt tekemättä. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun entinen Neuvostoliitto romahti, niin siitä tuli aatteellinen tyhjiö, eikä vasemmistossa ole kyetty käymään keskustelua, mikä siinä meni pieleen.

Tästä syntyi aatteellinen tyhjiö, jonka täytti toisenlainen aate - markkinausko, sanoo Alho.

Perussuomalaisia ei työväenpuolueeksi lasketa

Jos perinteinen vasemmisto on menettänyt duunareihin yhteyden, niin kenellä se sitten tänä päivänä on, perussuomalaisillako? Alhon mielestä ei. Suuria sanoja, mutta vähän tekoja Alho summaa.

- En koe, että perussuomalaiset olisi työväenpuolue. Retorisesti he ovat hyvin taitavia. Perussuomalaiset tarjoavat samastumiskohteen, mutta onko se liike, joka pystyy tarjoamaan myös muutosta? Vasemmisto pystyy, kun se sitä vain haluaa, Alho väittää.

Tennilän mukaan perussuomalaiset ovat protesti juuri sille, mistä puhe.

- Protesti, kun vasemmisto on niin laimea ja vaisu. Punaliput esiin, Tennilä haastaa.