1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tiedustelutieto: Iran yhä enemmän Syyrian sodan johdossa

Yhdysvaltalainen tutkimusjärjestö sanoo Iranin osittain jopa johtavan Syyrian armeijan toimintaa. Syyrian konfliktia on vaikea enää pitää sisällissotana.

Ulkomaat

Iranin on jo kauan tiedetty aseistavan Syyrian hallituksen joukkoja. Uusi tiedusteluaineisto kertoo, että Syyrian armeijaa myös järjestellään uudelleen Iranin johdolla. Iranin tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat viime aikoina saavuttaneet menestystä kolmatta vuotta jatkuvassa sisällissodassa.

Yhdysvaltalainen puolueeton tutkimuslaitos Institute for the Study of War (ISW) on julkaissut uuden katsauksen Syyrian sotaan. ISW:n mukaan iranilaisia kouluttajia toimii Syyrian sotilashallinnon useilla tasoilla, aina korkeinta johtoa myöten. Tutkimuksesta kertoo myös saksalainen Die Welt -lehti.

Syyriassa on ainakin Iranin vallankumouskaartin maajoukkojen, Quds-erikoisjoukkojen, tiedustelupalveluiden ja poliisivoimien henkilöstöä, ISW kertoo raportissaan. Varsinkin vallankumouskaartin sijoittuminen Syyrian maaperälle on vahva osoitus siitä, että Iran on valmis ja halukas käyttämään sotilasvoimaa rajojensa ulkopuolella, tutkimuslaitos analysoi.

Syyrian kansanmiliisi, 50 000 miehen Jaysh al-Shaabi, organisoitiin vuodenvaihteen tienoilla Iranin johdolla, raportoi ISW. Kansanmiliisi on uskollinen hallitukselle ja armeijalle, ja erittäin motivoitunut. Sen avulla armeija on saanut tärkeitä voittoja viime aikojen taisteluissa.

Olennainen osa Syyrian johdon ja Iranin kuviota on yhteistyö libanonilaisen Hizbollah-järjestön kanssa. Iranin aseistama, shiialainen Hizbollah oli suuressa roolissa, kun Syyrian armeija valtasi alkuviikosta kapinallisilta Qusairin kaupungin.

Iranin aseet tulevat Syyriaan lentokuljetuksin. Koneet käyttävät Yhdysvaltain vastalauseista huolimatta Irakin ilmatilaa. ISW pitää hyvin huolestuttavana, että myös Irakin shiiaryhmittymät ovat liittyneet mukaan presidentti al-Assadia tukevaan rintamaan.

ISW arvelee, että Iranin tavoite on turvata strategiset intressinsä myös siinä tilanteessa, että Assadin hallinto kaatuu. Tämä saattaa edellyttää, että Iran ottaa haltuunsa tiettyjä osia Syyriasta.

Mahdollista on myös, että Syyria jakaantuu alaviittien ja sunnimuslimien kesken. Alaviitit pitäisivät hallussaan nykyisiä tukialueitaan, pääkaupunki Damaskosta ja Välimeren rannikkoa. Tässä tilanteessa Hizbollah olisi entistä riippuvaisempi Iranista.

Iran kiistää, että sen sotilaita olisi Syyrian maaperällä.

Lue seuraavaksi