1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän "Facebook" viranomaisten mustalle listalle

Sivuston perustaja on joutunut Venäjällä vallanpitäjien silmätikuksi. Viranomainen ei ole toistaiseksi kommentoinut ratkaisuaan.

Ulkomaat

Venäjän suosituimman sosiaalisen nettiverkoston toimintaa on rajoitettu.

Viestintäviranomainen asetti perjantaina VKontakte-verkoston mustalle listalle, minkä vuoksi sivustolla ei voida jakaa sisältöjä. Viranomaiset ilmoittivat asiasta omilla nettisivuillaan.

Viranomaisten aiempien lausuntojen mukaan sivuston käyttäjät ovat jakaneet sivuilla lapsipornoa ja puolustaneet huumeiden käyttöä. Lain mukaan verkoston ylläpitäjillä on kolme päivää aikaa poistaa tällaiset sisällöt, tai pääsy sivuille voidaan estää.

VKontaktella on 210 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää, ja lähes 50 miljoonaa heistä kirjautuu palveluun päivittäin. Sivuston perustaja Pavel Durov pakeni Venäjältä viime kuussa sen jälkeen, kun hänet oli asetettu syytteeseen epäselvästä liikenneonnettomuudesta.

Viranomaisten mukaan Durov on vastuussa liikennepoliisin vahingoittamisesta ja onnettomuuspaikalta pakenemisesta. Durov on kiistänyt syytteet, eikä edustajansa mukaan edes omista autoa.

28-vuotiasta Durovia on kutsuttu Venäjän Mark Zuckerbergiksi, Facebookin perustajan mukaan. Durov perusti VK-sivuston kuusi vuotta sitten, ja on ansainnut sillä satojamiljoonia euroja. Sivusto on Euroopan käytetyin sosiaalinen verkosto.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjän opposition jäsenet ovat käyttäneet sivustoa järjestäytymiseensä.

Business Insider -lehden mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukema liikemies Ilja Sherbovich johti viime kuussa vihamielistä valtausta, jossa tämä osti salaa 48 prosenttia VK:n osakkeista. Valtauksen jälkeen Putinin liittolaiset kasvattivat omistuksensa yrityksestä 88 prosenttiin, jättäen Duroville 12 prosenttia.

Durovia on pidetty vapaamielisenä ajattelijana, joka on usein ajautunut vastakkain hallituksen kanssa.

VKontakten edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että hänellä ei ollut tietoa viranomaisen päätöksestä.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi