Helsingin poliisille miljoonalasku pelkistä kuljetuksista

Erilaiset kuljetustehtävät ovat Helsingin poliisin suurin yksittäinen rahareikä. Pelkkiin kuljetuksiin kuluu yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Summa selittyy suurilla oikeudenkäynneillä.

Kotimaa
Poliisiauto parkissa
YLE / Jaakko Rantala

Helsingin poliisin aika kuluu pitkälti muuhun kuin siihen tärkeimpään eli rikosten torjuntaan. Yksittäisistä tehtävistä eniten Helsingin poliisi on viimeisen kolmen vuoden aikana suorittanut erilaisia kuljetustehtäviä. Seuraavina perässä tulevat vartiointitehtävät ja järjestyksen valvonta.

Poliisi toimii taksina

Kuljetustehtäviä selittää pitkälti se, että poliisilla on vankien kuljetusvastuu. Poliisi hoitaa vangin kuljettamisen vankilasta oikeudenkäyntiin ja takaisin. Helsingin poliisilaitoksella on myös vastuu koko pääkaupunkiseudun kuljetuksista oikeudenkäynteihin.

- Täällä puidaan pisimpiä oikeudenkäyntejä ja lisäksi usein käsitellään laajaa joukkoa koskevia oikeudenkäyntejä, jengejä, liigoja ja vastaavia, kertoo poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Useimmiten poliisin vastuulla on myös vangin valvonta oikeudenkäynnin ajan. Vastuu on tällä hetkellä poliisilla, koska muita mahdollisia kuljettajia ei ole. Jokin valvottu kuljetus vankeille on kuitenkin taattava, poliisipäällikkö Riikonen sanoo.

- Kuljetuksen järjestämisessä on kysymys turvallisuudesta, ei vankeja tai vastaajia voida laittaa linja-autoihin.

Esimerkkitapauksena Riikonen kertoo, että kymmentä jengiläistä kuskaa oikeudenkäynteihin parhaimmillaan kymmenen partiota, koska vankeja ei voi päästää keskustelemaan keskenään.

Parempaa ratkaisua vailla

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jukka Riikonen sanoo suoraan, että poliisi ei haluaisi vastuuta kuljetustehtävistä.

- Meillä on suuri toive, että vankien kuljetukset voisivat hoitua muulla tavalla, jotta poliisi voisi keskittyä rikosten ennaltaehkäisyyn ja tutkivaan työhön.

Jukka Riikosen mukaan erilaisista vaihtoehdoista on keskusteltu, mutta parempaa vaihtoehtoa ei ole vielä löytynyt. Jukka Riikonen ehdottaa, että kuljetuksista voisi mahdollisesti vastata vankeinhoitolaitos.

Lisäksi järjestystä ja valvontaa

Järjestyksen valvojiksi poliisi joutuu pääkaupunkiseudulla useiden suurten yleisötapahtumien takia. Poliisilla on vastuu valvoa kaupungin rauhallisuutta ja järjestystä, ja ihmismassojen kokoontuessa yhteen poliisin on oltava paikalla.

- MM-kisat ja Madonnan konsertit nyt vaan järjestetään täällä Helsingissä, joten luonnollisesti nämä tapahtumat sitten työllistävät juuri meitä, poliisipäällikkö Riikonen sanoo.

Vartiointitehtäviin Helsingin poliisi sen sijaan joutuu siksi, että kaupungista löytyy paljon suurlähetystöjä. Kansainvälisten sopimusten mukaan juuri poliisi vastaa näiden kiinteistöjen turvallisuudesta.