1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopoille on yhä pimeät markkinat

Jopo-merkkiset polkupyörät ovat yhä varkaiden erityisessä suosiossa. Kesän eteneminen on lisännyt polkupyörävarkauksia eri puolilla Suomea. Varastetuille Jopoille on netissä markkinat, sillä pyörää pidetään muuten hintavana.

Kotimaan uutiset
Polkupyöriä
YLE Lahti / Tea Manninen

Esimerkiksi Kanta-Hämeen poliisilaitoksen alueella on huhtikuusta lähtien ilmoitettu varastetuksi 59 polkupyörää. Niistä 13 on pelkästään Jopoja.

Viikon sisään on Hämeenlinnasta anastettu neljä Jopoa, joten tahti on kesän edistyessä kiihtymässä.

-Edelliskesänä Jopo-varkaudet yleistyivät selvästi. Jopoissa on se valmistenumerokin on vähän hankalasti selvitettävissä, komisario Ilkka Iivari tietää. Hänen mukaansa ihmiset ovat harmiteltavan sinisilmäisiä, sillä aivan liian usein pyörä jätetään lukitsematta.

Riihimäellä on puolestaan toukokuun aikana keskustan alueelta viety toistakymmentä pyörää. Useat pyörät on viety polkupyöräkellareista.

Kesällä 2011 Jopoja vietiin Hämeenlinnassa lähes 60 kappaletta. Anastusbuumi jatkui viime kesänä.

Edelliskesänä Jopo-varkaudet yleistyivät selvästi. Jopoissa on se valmistenumerokin on vähän hankalasti selvitettävissä

Ilkka Iivari

Pelkkä lukitseminenkaan ei välttämättä riitä, sillä varkailla on kasseissaan mukanaan murtovälineet tai pyörä saatetaan nostaa pakettiautoon suoraa telineestä. Erityisesti yöksi pyörä olisi syytä siirtää lukittuun sisätilaan, sillä usein pyöriä viedään yöllä pihoista.

Omistajan olisi myös säilyttää pyörän paperit, joista käy ilmi pyörän merkki, malli ja runkonumero.

Jos erehtyy ostamaan uudehkon polkupyörän poikkeuksellisen halvalla esimerkiksi joltain toiselta yksityiseltä, on riskinä saada käsiinsä varastettu ajokki.

Mikäli pyörä myöhemmin osoitetaan varastetuksi, ei pyörän ostanut saa mitään korvauksia.

Kaupoissa Jopojen hinnat liikkuvat 350 - 550 euron välillä.

Lisätty 26.5 tieto Riihimäen pyörävarkauksista toukokuussa 2013

Lue seuraavaksi