Ministerin kissa otti nimitysuutisen rauhallisesti

Perjantaina nimitettävä asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen aikoo jatkossakin nukkua öitään Tampereella. Kotona Hervannassa ministeriä odottaa myös tärkeä poliittinen neuvonantaja; päivän lehtien lukemisessa selausapuna toimiva Tähti-kissa.

ilmiöt
Uudet ministerit, peruspalveluministeri Susanna Huovinen, opetusministeri Krista Kiuru ja asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa.
Uudet ministerit, peruspalveluministeri Susanna Huovinen, opetusministeri Krista Kiuru ja asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa 17. toukokuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tamperelaiskansanedustaja Pia Viitasella on perjantaina edessään jännittävä päivä. Hieman ennen puoltapäivää tasavallan presidentti nimittää hänet uudeksi asunto- ja viestintäministeriksi.

Viitanen on tiennyt tulevasta pestistään viikon ajan.

- Viikko on kulunut valmistautuessa uuteen arvokkaaseen tehtävään. Päiviin on kuulunut paljon briiffauksia, joissa olen saanut tietoa ministeriöistä. Toisaalta on pitänyt näin tulevana valtioneuvoston jäsenenä jättää esimerkiksi sidosilmoituksia. Myös ihan arkisia tehtäviä on pitänyt hoitaa; tarkistaa, että tumma jakkupuku on kunnossa valan vannomista varten.

Valapäivä on tärkeä päivä, ja tuleva ministeri myöntää, että vatsassa on perhosia.

- Harvoin kohdalle osuu päiviä, jolloin nimitetään ministeriksi. Tämä on merkittävä päivä, joka jää varmasti ikuisesti mieleen kokeneellekin poliitikolle.

Ministeri ei lähde Hervannasta

Vaikka valapäivä ja tulevan pestin arvokkuuskin hieman jännittävät Pia Viitasta, käytännön työtä hän ei pelkää.

- Olen tottunut tekemään pitkää päivää. Se on helppoa, sillä olen aina tykännyt työstäni. Suhtaudun ministerin tehtävään sekä nöyryydellä että innolla. Kyllä minua tietysti myös hieman jännittää, kun näin suuri kunnia tulee osaksi.

Ministeri Viitanen asuu Hervannassa, ja kotikaupunginosan kaduilla hänet voi nähdä jatkossakin. Nainen sanoo, ettei koskaan aio muuttaa pois Tampereelta eikä Hervannasta.

Kyllä Hervannan kaupoissa Viitasta näkyy edelleen.

Pia Viitanen

- Olen tähänkin saakka tehnyt pitkiä päiviä, mutta tullut yöksi kotiin nukkumaan. Kyllä Hervannan kaupoissa Viitasta näkyy edelleen.

Hervannassa odottaa myös ministerin lehdenlukuseura, Tähti-kissa.

- Tähti otti ministeriuutisen vastaan hyvin kissamaisesti ja rauhallisesti. Tähti kellittelee yleensä rauhallisesti, mutta on siinä mielessä poliittinen kissa, että aina lehteä lukiessani se on vahvasti läsnä läppäämässä sivuja. Sellainen poliitiinen neuvonantaja, ministeri nauraa.