Leffantekijöillä uneton viikonloppu

Lyhytelokuva ideasta valkokankaalle kahdessa vuorokaudessa. Uneton48-kilpailu tietää alan harrastajille kiireistä viikonloppua.

Elokuvantekijät jännittivät tyylilajin arvontaa vuoden 2012 kisa-avajaisissa. Kuva: Uneton48.com

Vuodesta 2008 järjestetty Uneton48-lyhytelokuvakilpailu koettelee jälleen elokuvaharrastajien kestokykyä. Ideana on valmistaa muutaman minuutin lyhytelokuva 48 tunnin aikana.

Perjantai-iltana kilpailutiimeille arvotaan tyylilajit ja kerrotaan pakolliset elementit, joiden täytyy elokuvassa esiintyä. Näin varmistetaan, ettei mukaan yritetä ujuttaa aiemmin kuvattua materiaalia.

Kilpailu panee liikekannalle yli tuhat elokuvaharrastajaa ympäri Suomen, sillä tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut hieman reilut sata joukkuetta. Uneton48 järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Ruotsissa ja Virossa.

Kilpailuviikonlopun jälkeen valmiit elokuvat lähtevät teatterikierrokselle touko-kesäkuun vaihteessa. Parhaimmiston seuloo elokuva-alanammattilaisista koostuva raati, jossa tänä vuonna istuu mm. Iron Sky -elokuvan tuottaja Tero Kaukomaa. Kilpailu ratkeaa 8. kesäkuuta järjestettävässä palkintogaalassa.

Erilainen leffaviikonloppu

Yksi kisaavista tiimeistä on turkulainen Dirtstudios-tuotanto-osuuskunta, joka on aiemmin tehnyt lyhytelokuvia ja mainoksia.

Olisi kiva olla vähän kaikissa rooleissa! Pitäisi vaan ensin tietää, minkälaisia rooleja siinä on…

Frans Stolzmann

– Onhan se hyvin erilaista verrattuna perinteiseen lyhytelokuvantekoon. Yleensä sitä edeltää hyvin pitkä valmisteluprosessi. Kun kässärit ja muut on yleensä hyvissä ajoin tiedossa, niin tässä ei ole tiedossa yhtään mitään, toteaa Kasimir Högnäs.

Viikonlopulta Kasimir Högnäs tiimeineen odottaa vähän toisenlaista elokuvantekokokemusta, hauskanpito mielessä kiireestä ja valvotuista öistä huolimatta.

– Pitää olla vähän nopeampi! Meillä on onneksi tosi hyvä tiimi kasassa, kova joukko elokuva-alan paikallisia ammattilaisia ja opiskelijoita messissä. Ja tiimin on sen verran iso, että jokainen ehtii jossain kohtaa vähän nukkua, niin saadaan virkeämmin tehtyä. Tässä on toisaalta se kivaa, että leffa on pakkokin tehdä tänä viikonloppuna valmiiksi alusta loppuun. Ei jää projektit roikkumaan!

Elokuvatähden osa on odotella

Piakkoin yhdeksän vuotta täyttävä paraislainen Frans Stolzmann valmistautuu hyppäämään kameran eteen lauantaiaamuna.

– Olisi kiva olla vähän kaikissa rooleissa! Pitäisi vaan ensin tietää, minkälaisia rooleja siinä on…

Fransilla on entuudestaan kokemusta lyhytelokuvan kuvauksista. Hän vahvistaa suurten tähtien lausunnot, joiden mukaan suurin osa elokuvanteosta on odottelua.

– Kyllä se pitää paikkansa! Olen jonkun ohjelmankin katsonut elokuvan tekemisestä, niin siinä tehtiin aina osa osalta. Voidaan tehdä sellatteenkin, että ensin tehdään se elokuvan loppu, ja sitten vasta se alku!

Jännitystä elämään!

Kasimir Högnäsin mukaan perjantai-ilta ja yö palaa ideoidessa ja käsikirjoitettaessa elokuvaa, lauantai kuvauksissa, ja sunnuntai leikkaamossa kuvan ja äänen jälkitöitä tehdessä sekä musiikkia säveltäessä. Valmis elokuva luovutetaan sunnuntai-iltana kisajärjestäjille.

Högnäsin oma toive onnettarelle olisi, että Dirtstudios-tiimille osuisi tyylilajiksi jonkinlainen ”post-apokalyptinen” aihepiiri.

Se saattaisi sopia myös Frans Stolzmannille.

– Olis vähän kiva tehdä Taru Sormusten Herrasta, sitä ainakin tykkään katsoa! Tai Indiana Jones, kun se on kaikissa paikoissa, Afrikassa ja siellä…

Entä jos arpaonni määrääkin elokuvan tyylilajiksi romanttisen komedian?

– Yhhmm… En mä kauheen paljon niit oo kattonut. Mut ei ne mua pal kiinnostakaa!