Meri-Lapinkin alaikäiset sekoittavat päänsä juoma- ja pillericocktaileilla

Alueen kuudessa kunnassa toteutettu päihdekysely nostaa esiin monia huolestuttavia piirteitä nuorten vapaa-ajasta. Nuuskan käyttö on lisääntynyt valtavasti ja aivan liian moni nuori sekoittaa päänsä myös alkoholi-lääkesekoituksella.

Inforyhmät pyytävät vanhempia kiinnittämään huomiota alkoholijuomien ja lääkkeiden säilyttämiseen. Ryhmän keminmaalainen jäsen Anu Kopola hoksauttaa, että viinakset ja lääkeaineet pitäisi pitää visusti lukkojen takana.

- Moni kyselyyn vastannut nuori kertoo, että viikonloppucocktailien ainekset ovat löytyneet kotikaapeista, kertoo Anu Kopola.

Yleisin syy päihteiden käyttöön on nuorten kertoman mukaan koulustressi  ja "yleinen harmitus", joka voidaan toki ilmaista muillakin sanoilla.

Avointa diilausta

- Meidän alueemme on tiivis maantieteellisesti ja nykynuoret pääsevät liikkumaan helposti. Se tarkoittaa myös sitä, että erilaiset päihteet ovat nokkelasti saatavilla, sanoo ryhmän kemiläinen jäsen Juha Taanila.

Häntä huolestuttaa myös se, että erilaisissa kokoontumisissa ja tilaisuuksissa ns. diilerit ovat paikalla kauppaa tekemässä ihan avoimesti omilla autoillaan.

Myös pelimaailma juovuttaa

Juha Taanila muistuttaa, että myös uppoaminen nettiin ja erityisesti pelimaailmaan voi johtaa irti elämästä. Viiden tunnin mittaiset istunnot eivät ole neljä-viisitoistavuotiaan psyykelle ja jaksamiselle hyväksi.

-Tähänkin huumeeseen vanhemmat voisivat puuttua.  Puuttua ajoissa, Taanila miettii.

Meri-Lapin inforyhmä apureineen päivystää koulujen päättymispäivänä nuorten kokoontumispaikoilla perinteisen Baywatch-päivän malliin.