Mikkelissä kunnostettavasta sota-aineistosta tutkijoiden aarreaitta

Luettelointi ja parantuneet hakumahdollisuudet tuovat sota-ajan arjen helpommin tutkijoiden ulottuville.

kulttuuri
Sota-ajan aineistoa käsitellään.
Adam Bellgrau / Yle

Mikkelissä arkistojen uumenissa töitä paiskitaan hiki hatussa. Jari Pesonen on yksi 25 arkistonjärjestäjästä.

- Kyllähän tää ihan mielenkiintoista hommaa on. Tästä näkee tätä sotahistoriaa aika hyvin, arkistonjärjestäjä Jari Pesonen toteaa työpöytänsä äärestä.

Jarille ja muille töitä riittää, sillä pääesikunta, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto ja Kansallisarkisto laittoivat nimet paperiin sota-ajan aineiston kunnostus- ja luettelointitöiden jatkamisesta.

12 hyllykilometriä takana - useita edessä

Tähän mennessä viiden vuoden aikana materiaalia on kunnostettu lähes 12 hyllykilometriä. Kunnostettavana on ollut puolustushallinnon vuosien 1918 - 1945 aineistoja. Kunnostustakin tärkeämmäksi tutkimuksen kannalta nousee luettelointi.

- Aikasemmin se oli joko mahdotonta tai aika vaikeaa löytää se aineisto, kuvailee projektipäällikkö Sakari Nuutinen Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistosta.

Tiedonhakijalle sähköinen luettelointi asiasanahakuineen tuo uusia mahdollisuuksia. Aiemmin esimerkiksi sota-ajan hevosista tietoa etsivän oli tiedettävä missä organisaatiossa hevosia oli ja etsittävä tuon joukko-osaston perusteella. Nyt hakusanaksi riittää hevonen, ja tuloksia tulee.

Mikkelissä digitoitava aineisto yhdistettynä esimerkiksi suuren suosion saaneen puolustusvoimien sotakuva-arkiston (siirryt toiseen palveluun) kanssa voi avata tutkimukselle uusia näkökulmia.

Arkistonjärjestäjä Jari Pesonen.
Arkistonjärjestäjä Jari Pesonen.Adam Bellgrau / Yle

- Kyllä itse ainakin odotan, että tulisi sellaista uudenlaista tutkimustietoa ja tulosta ja erityisesti saadaan sotilaiden ääni kuuluviin ja nähdään ihan oikeasti, mitä rintamaoloissa on tapahtunut, pohtii puolustusvoimien asiakirjahallintopäällikkö Janne Mykrä.

- Aikaisempi historiantutkimus on antanut makrotason, nyt päästään yksittäisten sotilaiden arkeen.

Sukututkijat kiittävät

Arkistojen aarteita odottavat muun muassa sukututkijat, sillä sota-aineistoista löytyy tapahtumista ja yksittäisistä henkilöistäkin paljon tietoa.

- Esimerkiksi sotapäiväkirjoissa ihan jopa tuntien tarkkuudella on tietoja. Saattaa olla, että sieltä se oma isoisä löytyy tai oma isäkin, heittää Suur-Savon sukututkimusyhdistys ry:n puheenjohtaja Ritva Laukkanen.