1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Liuottimen määrä Mätäjoessa vähentynyt

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on ottanut vesistönäytteitä päivittäin. Näytteitä on otettu sekä purosta että Iso-Huopalahdelta, jonne Mätäjoki laskee.

Kuolleita kaloja Mätäjoessa toukokussa 2013. Kuva: Jarno Virtanen / Yle

Mätäjoen liuotinpitoisuudet ovat laskeneet alkuviikon lukemista. Helsingin kaupungin ympäristökeskus on ottanut joesta näytteitä päivittäin. Näytteitä on otettu sekä purosta että Iso-Huopalahdelta, jonne Mätäjoki laskee.

Näytteistä on tutkittu aromaattisia hiilivetyjä. Iso-Huopalahdella otetuissa näytteissä pitoisuudet ovat kohonneet loppuviikkoa kohden. Ympäristökeskuksen mukaan pitoisuuksien kasvu viittaa Mätäjoen vesistövaikutukseen. Iso-Huopalahdella pitoisuudet ovat kuitenkin olleet huomattavasti alhaisempia kuin Mätäjoella mitatut lukemat.

Mätäjoen kohentumiseen ovat vaikuttaneet muun muassa  pelastuslaitoksen öljyntorjuntatoimet ja Päijännetunnelin raakaveden juoksuttaminen puroon. Lisäksi kaupungin rakentamispalvelu Stara onnistui poistamaan liuotinbensiinilautan viereisen golfkentän kastelualtaasta. Mätäjoesta on myös poistettu kuolleita kaloja.

Poliisi epäilee Mätäjoen liuotinvuodossa ympäristörikosta. Merkittävä osa joen kalakannasta tuhoutui maanantaina, kun maalitehdas Teknoksesta valui jokeen satoja litroja myrkyllistä liuotinta.