TV toi maailman olohuoneeseen

Itsetehdyt sähkökitarat, tangoa soittavat rokkibändit ja television testikuvan katselu yhdessä naapureiden kanssa. Kahden museon yhteinen teemanäyttely paljastaa, miten maailma mullistui 1960-luvulla.

kulttuuri
Kainuun Museossa avautuu 1960-lukua esittelevä näyttely.
Kaisu Jansson / Yle

Kainuun Museossa palataan tänä kesänä 1960-luvulle. Museon näyttely esittelee vuosikymmenen arkielämää sekä ajan uutuuksia ja ilmiöitä. Suurimman muutoksen arkeen toi televisio, sanoo museonjohtaja Antti Mäkinen.

- Kun televisio tuli, maailma avartui aivan uudella tavalla. Kuukävelyt, Kennedyn murhat ja Kekkosen maakuntavierailut tulivat kaikki television kautta kotiin. Televisio alkoi myös rytmittää ihmisten arkea aivan uudella tavalla. Pääuutisia kokoonnuttiin katsomaan yhdessä. Silloin piti olla kotona, jotta näki mitä maailmalla oli tapahtunut. Jos itsellä ei ollut televisiota, niin sitä käytiin katsomassa kylässä. Asiat pyörivät aika paljon television ympärillä, kertoo Mäkinen.

Museonjohtaja Antti Mäkinen toi näyttelyyn muun muassa sarjakuvia.
Museonjohtaja Antti Mäkinen toi näyttelyyn muun muassa sarjakuvia.Kaisu Jansson / Yle

Vaikka 1960-luku muistetaan muun muassa Beatlesista ja rautalankamusiikista, niin vuosikymmen ei ollut pelkkää rock 'n rollia, sanoo Mäkinen.

- Suomessa soi siinä rinnalla iskelmä ja tango ja moni rokkibändi joutui esittämään myös tangoa. Meillä on esimerkkejä näyttelyssä siitä, miten nuorisobändejä syntyi ja sähkökitaroita tehtiin itse, koska niitä ei ollut varaa ostaa.

Ennennäkemättömiä kuvia

Kainuun Museon 1960-lukua esittelevän näyttelyn esineistöstä noin puolet on museon omista kokoelmista ja hieman yli puolet yksityisiltä ihmisiltä. Lisäksi Kajaanin kaupunginteatteri lainasi näyttelyyn ajasta kertovia pukuja.

- Vaikka museon esineistö on rajattua, materiaalia löytyi hyvin lainaamalla. Itse toin näyttelyyn leluja, sarjakuvalehtia, purkankuvia ja kirjoja, naurahtaa lapsuuttaan 60-luvulla viettänyt museonjohtaja Mäkinen.

Esineistön lisäksi esillä on paljon kuvia, jotka ovat peräisin Kainuun Museon viime vuosina saamista lahjoituksista.

Sähkökitaroita tehtiin itse, koska niitä ei ollut varaa ostaa.

Antti Mäkinen

- UPM:n paperitehtaan lahjoittamista kuvista löytyi hyviä otoksia kaupunkimuutoksesta. Kalevan aluetoimituksen valokuvista saimme uutiskuvia, joita ei museossa aiemmin ole käytetty.

Lisäksi näyttelyssä on esillä kaitafilmejä muun muassa seminaarilta opettajien valmistusjaisjuhlasta, vanhasta autokannasta liikenteessä sekä Kuhmon keskustasta.

Kainuun Museon lisäksi 1960-luku on esillä tänä kesänä myös Kajaanin Taidemuseon taidenäyttelyssä. Museoiden kesänäyttelyillä onkin tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteinen teema.

Molemmat näyttelyt avautuvat yleisölle sunnuntaina, jolloin näyttelyihin on vapaa pääsy. Kesän ajan näyttelyissä voi käydä samalla pääsylipulla.