1. yle.fi
  2. Uutiset

Eteiseen jätettyä ilmakuvataulua ei tarvinnut maksaa

Ilmakuvia kauppaava yrittäjä haki oikeusteitse korvausta verannalle jättämästään kuvataulusta. Yrittäjä oli jättänyt kuvan oheen lapun, jossa luki "soita ja varmista".

Kotimaan uutiset

Asiakas ei soittanut, mutta yrittäjä katsoi tilauksen tapahtuneen. Kuvamyyjä nosti kanteen, jossa vaadittiin 365 euron korvausta kuvasta sekä lisäksi erinäisiä korvauksia.

Vaatimus hylättiin käräjäoikeudessa. Yrittäjä vei tämän jälkeen korvauskanteen Helsingin hovioikeuteen, ja vaati kuvakorvauksen lisäksi taulun palauttamista.

Hovioikeus ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa. Hovioikeus myös totesi, että vaatimusta taulun palauttamisesta ei oteta tutkittavaksi, koska vaatimus tehtiin vasta nyt.

Myyjä oli ensin käynyt tarjoamassa ilmakuvataulua, ja täyttänyt tällöin tilaussopimuslomakkeen, johon oli merkinnyt ohjeeksi "soita ja varmista tilaus".

Myöhemmin myyjä oli toimittanut perheen asunnon verannalle taulun. Käräjäoikeus totesi, ettei kaavaketta ole pidettävä todisteena solmitusta sopimuksesta.

Oikeus tähdensi kuluttajasuojalain pykälää, jonka mukaan markkinoinnissa ei saa tarjota tavaraa ilman nimenomaista tilausta ja edellyttämällä kuluttajalta maksua, hyödykkeen palauttamista tai säilyttämistä.

Lue seuraavaksi