Koe uusi yle.fi

Läppärit vai tabletit? - Lukiot arpovat tietokonehankintojaan

Opetushallitukseen on tänä keväänä tullut ennätysmäärä avustushakemuksia lukioiden tietokonehankintoihin. Taustalla on Ylioppilastutkintolautakunnan päätös muuttaa yo-kokeet osittain tietokoneella tehtäväksi vuodesta 2016 alkaen.

Kotimaa
Nuori nainen selailee tablettitietokonetta sohvalla.
Sari Vähäsarja / Yle

Moni lukio pohtii tällä hetkellä kannettavien tietokoneiden hankkimista opiskelijoille, koska osan yo-tutkinnosta voi suorittaa tietokoneella kolmen vuoden kuluttua. Lukioiden käytännöt tietotekniikan hankkimisesta opiskelijoiden käyttöön vaihtelevat kuitenkin suuresti.

Osa lukioista on jo tehnyt päätöksen hankkia jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen tietokone, toisissa lukioissa taas edellytetään opiskelijoiden käyttävän omia tietokoneitaan opiskelussa. Hajontaa lukioiden välille muodostuu myös siitä, pitäisikö oppilaille hankkia tietokoneeksi läppärit vai tabletit.

Nakkila edelläkävijä

Esimerkiksi Nakkilan lukiossa kannettavat tietokoneet ovat olleet kunnan tarjoama henkilökohtainen opetusväline jo neljän vuoden ajan. Nyt Nakkilassa ollaan siirtymässä tabletteihin mm. niiden paremman akkukeston vuoksi.

- Osa oppikirjoista on jo ensi vuonna puhtaasti e-kirjoja. Näitä ei edes ole olemassa paperiversiona. Näin ollen tabletti tai läppäri on pakollinen, linjaa Nakkilan lukion rehtori Pasi Rantala.

Myös Merikarvia, Harjavalta ja Kokemäki ovat kuntia, jotka ovat jo hankkineet tai ovat hankkimassa tietokoneet lukio-opiskelijoidensa käyttöön.

Pori ei aio hankkia koneita kaikille

Porissa on valittu toinen tie. Kaupunki on parantanut langattomien verkkojen toimivuutta lukioissa, mutta ei aio hankkia henkilökohtaisia tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Porissa arvioidaan, että parin vuoden sisällä noin 60-70 % oppilaista toisi oman koneensa kouluun ja lopuille koulut varaisivat koneita käyttöön.

- Laitteiden osalta on mahdotonta, että pystyisimme takaamaan jokaiselle 1 500 oppilaalle ja heidän opettajilleen ajanmukaiset ja toimivat koneet, kertoo hallintopäällikkö Esa Kohtamäki Porin koulutusvirastosta.

Opiskelijoiden tasa-arvo koetuksella

Opetushallituksesta vahvistetaan, että yo-tutkinnon tulevat muutokset ovat aktivoineet kunnat tietoteknisiin hankintoihin. Tänä keväänä opetushallitus on saanut ennätysmäärän avustushakemuksia lukioilta, jotka aikovat hankkia tietokoneita opetuskäyttöön. Hakemuksia käydään läpi parhaillaan.

Villi tilanne tietokonehankinnoissa jatkunee vielä vuosia, koska yhtenäistä linjaa ei ole. Opetushallitus ei aio kuitenkaan ohjeistaa lukioita tietotekniikan hankinnoissa. Opetusneuvos Jukka Tulivuori ei usko, että kuntien taloustilanne antaisi mahdollisuutta yhtenäiseen linjaan.

- Kompromissiratkaisu, jossa osa tulee koululta ja osa opiskelijoilta itseltään, on se tilanne, johon tulevaisuudessa mennään, Tulivuori arvioi.

Opetusneuvoksen mukaan tilanne on ongelmallinen oppilaiden tasa-arvon kannalta. Moni oppilas saattaa joutua eriarvoiseen asemaan opinnoissa siitä riippuen, millaista tietotekniikkaa hänellä on käytössä.

- Koulutuksen järjestäjän pitää sitten mahdollistaa ja tarjota laitteita koulunkin puolesta. Toisaalta, jos sähköiset opetusmateriaalit ovat hinnaltaan halvempia, säästyy sitä kautta rahaa tietokonehankinnoille, jotka nekin päivä päivältä halpenevat, Tulivuori sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"